Ingyenesen letölthető a Google virtuális világatlasza

Tegnap óta ingyenesen letölthető az internetes keresővállalat világtérkép-szoftvere, a Google Earth, mely esetenként döbbenetes részletességű – és mellesleg interaktív – világatlaszt ad a számítógép-használók kezébe. A virtuális térkép műholdak és repülőgépek által valamikor az elmúlt három év során készített fotókból épül fel, ezek részletessége azonban területenként eltérő. A rendkívüli, egy méternél is finomabb pontosságú felvételek többnyire csupán az Egyesült Államok nagyobb városai esetében elérhetők, ezek térképén ráadásul az épületeket három dimenzióban is képes megrajzolni a szoftver; Európában már csupán a nagyobb városokra zoomolhatunk rá annyira, hogy felismerhessük az épületeket. A Google azonban ígéri: folyamatosan frissíti a képeket és egyre több nagy felbontású felvételt ad hozzá az adatbázishoz.


A Mátyás-templom maximális részletességgel

A szoftver útvonaltérképet is biztosít; ha kérjük, felrajzolja az országhatárokat, és megjelöli a nevezetességeket vagy szállodákat, éttermeket – utóbbiakat egyelőre csak Észak-Amerikában. Jelenleg kizárólag Windows operációs rendszert használó és 3D grafikus kártyával ellátott számítógépen működik, ebből azonban nem kell bivalyerős alá.

A Google Earth – melynek alapját a Keyhole Corp. tavalyi felvásárlásával a keresővállalat birtokába jutott technológia adja – ingyenesen letölthető a vállalat honlapjáról. A szoftver GPS-kompatibilis és jegyzetelést lehetővé tévő változata évi 20 dollárba, cégeknek kínált professzionális verziója pedig 400 dollárba kerül.

A Google mellett több vállalat is érdekelt a légi felvételeken alapuló térképészetben. A Microsoft MSN rövidesen Virtual Earth néven tervezi beindítani hasonló szolgáltatását, míg az Amazon A9 keresője már ma is megjelenít rendkívül részletes felvételeket a keresési találatok között.

Azóta történt

Előzmények