Google: internet a konnektorból

A Google Inc., a Goldman Sachs Group Inc. és a Hearst Corp. 100 millió dollárt fektet az elektromos hálózaton keresztül széles sávú internetelérést kínáló Current Communications Groupba. A Current a legnagyobb egyesült államokbeli cég, amely a BPL (broadband over powerline) technikát alkalmazza, egyelőre kizárólag Cincinnati körzetében működik, de a befektetés révén várhatóan terjeszkedni fog.

A BPL-előfizetők egy kisméretű, a konnektorhoz csatlakoztatható modemen keresztül érik el világhálót; a lehetőség fizikai alapja az, hogy a hálózati elektromos áram frekvenciája sokkal kisebb, mint az internetes jeleké, így interferencia csupán elvétve lép fel. A szolgáltatás előnye, hogy azok is igénybe vehetik, akiknek az otthonába sem a kábel-, sem a telefontársaságok nem vezettek be internetelérést biztosító vonalat. A rendszer ugyanakkor az elektromos hálózat fenntartásában és a hibák elhárításában is segítséget jelenthet.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) szerint az új technológia szélesebb körű alkalmazása az internet-előfizetés árának csökkenését is előidézheti. Az üzlet emiatt is illeszkedik a Google stratégiájába, amelynek egyik fő eleme, hogy a szélessávú internet a lehető legnagyobb tömegekhez jusson el. A Mountain View-i székhelyű cég szempontjából persze az sem érdektelen, hogy a Current gyors feltöltést biztosító hálózata ideális médiumot kínál videokereső szolgáltatásához.

Azóta történt

Előzmények