60 méter híján ütközött a SpaceX műholdja

A SpaceX egyik Starlink-műholdja és a brit OneWeb műholdja 60 méter híján egymásnak ütközött.

Az elmúlt napok jelentései szerint 60 méteren múlott, hogy a SpaceX egyik Starlink-műholdja összeütközött a brit OneWeb egyik műholdjával.

Az incidens a múlt hónapban történt, ez az első ismert eset, hogy rivális cégek műholdjai majdnem egymásba csapódtak. Mindkét vállalat nagy erőkkel dolgozik a saját műholdhálózatán, hogy nagy sebességű internetet sugározhasson a világ minden pontjára (és főleg oda, ahol nincs vagy lassú az elérés).

A SpaceX most 1378 műholddal működteti a Starlinket, a OneWeb jelenleg 148 darabbal működik.

A OneWeb március 30-án, 5 nappal 36 darab műhold Oroszországból történő fellövése után kapott vészjelzéseket az amerikai űrparancsnokságtól, a mérnököket arra figyelmeztették, hogy ütközés várható egy Starlink-műholddal.

A OneWeb műholdjai 1200 kilométeres magasságban keringenek, míg a SpaceX 550 kilométeres magasságban üzemelteti a műholdjait. Így a OneWeb kénytelen átjutni a Starlink-hálón a fellövéskor. Ha összeütköznének, akkor törmelékek százaivá alakulhatnak, és a közelben lévő műholdakat is tönkre tehetik.

A OneWeb felvette a kapcsolatot a SpaceX mérnökeivel, utóbbiak pedig beleegyeztek, hogy letiltják a Starlink-műhold mesterséges intelligencián alapuló, automata kikerülőrendszerét. Így a OneWeb új pályát állíthatott be.

Az eset kapcsán újra célkeresztben van a SpaceX automatizált elkerülőrendszere. A többi cég egyszerűen nem érti ennek működését, ez pedig problémákhoz vezethet. A szakemberek szerint a szervezéssel van gond, nem elég ugyanis kijelenteni, hogy valakinek automatizált rendszere van – a többi fél ugyanis nem feltétlen rendelkezik ilyennel, és nem tudja kitalálni, hogy a másik rendszere mit próbál csinálni.

2019-ben egyébként az Európai Űrügynökség egyik műholdja kitérőmanőver végrehajtására kényszerült, hogy ne csapódjon bele az egyik Starlink-műholdba. A SpaceX akkor a személyhívó rendszerét hibáztatta, amely miatt a mérnökei nem értesültek időben az ESA figyelmeztetéséről.

A SpaceX 42 ezer Starlink-műholdat tervez használni, a OneWeb összesen 648-at.

Azóta történt

Előzmények