Már készül az Amazon műholdas internetszolgáltatása

Kilenc ULA-kilövést kötött le az Amazon, azt viszont nem tudni, hogy mennyi Kuiper-műholdat szállítanak majd a rakéták.

Az Amazon és a United Launch Alliance megállapodása értelmében a Boeing-Lockheed közös vállalkozása küldi majd fel a világűrbe a Kuiper-műholdakat.

Ez az Amazon első ilyen kilövési megállapodása, és az Atlas 5 rakétákra szól. Azt nem árulták el, hogy összesen mennyi műholdat és milyen ütemben terveznek fellőni, de azt korábban már elmondták, hogy a teljes hálózat idővel majd 3236 műholdból áll. A Föld félreeső területein szeretnének internetelérést biztosítani, de az AWS infrastruktúrájának bővítésében is nagy lépés lesz ez.

Az FCC tavaly júliusban hagyta jóvá a hálózat kialakítását, azóta is elég kevés volt erről az információ. Ugyanilyen, alacsony Föld körüli pályáról üzemelő internethálózat létrehozását tervezi azonban a OneWeb és a SpaceX is.

Az FCC döntése értelmében az Amazon 2026 júliusáig minimum 1618 műholdat kell fellőjön. A SpaceX jóval előrébb jár, 1355 műholdnál. Engedélye eddig 12 ezerre van, de idővel 42 ezres műholdhálózatot akar a cég. A OneWeb összesen 648-at tervez használni, a Telesat pedig 300-at.

A Kuiper-műholdat 590 és 630 kilométeres magasságok között keringenek majd, macimum 400 Mbps-os teljesítményt garantálhatnak a prototípusok alapján – de később fejlődés várható. A programra tavaly 10 milliárd dolláros keretet különített el az Amazon, továbbá 500 fő dolgozik a Kuiper szolgáltatáson.

A szakértők szerint a megállapodás nagy nyereség az ULA számára, amely a Vulcan rakéta Blue Origin-alapjai miatt közel áll az Amazonhoz (a Blue Origin saját New Glenn rakétája még nincs készen). Bár az Atlas 5-kilövések árai 187-ről 100 millió dollárra csökkentek, így is drágább az ULA, mint a SpaceX. Mivel azonban a SpaceX Starlink az Amazon Kuiper ellenfele lesz, ezért az Amazon nem szívesen szerződött volna a riválisával.

Az internetes műholdaknak fenntartott alacsony keringési pálya a szakértők szerint egyre zsúfoltabb, a riválisok, köztük az Amazon pedig folyamatosan kritizálják a SpaceX ütközéskerülő rendszereit. Azzal is vádolják a SpaceX vállalatot, hogy nem osztja meg a mozgási információkat a lehetséges ütközések esetén. Az Amazon és a SpaceX műholdjai pedig viszonylag közel lesznek egymáshoz. Az elemzők emiatt komoly szabályozásokat sürgetnek az együttműködésekre vonatkozóan.

Azóta történt

Előzmények