A NASA és a SpaceX Hold-szerződését támadja a Blue Origin, Musk válaszolt

A Jeff Bezos vezette Blue Origin tiltakozást nyújtott be a 2,9 milliárd dolláros szerződés ellen, Elon Musk válaszul megtrollkodta a Twitteren a céget.

A Blue Origin (Jeff Bezos, az Amazon alapítójának cége) tiltakozást nyújtott be a NASA és a SpaceX 2,9 milliárd dollárt érő Hold-szerződése ellen.

A szerződés értelmében a SpaceX viheti 2024-ben az űrhajósokat a Holdra. Ez részben egy előkészítő-program az első olyan marsi küldetéshez, amelyben ember is részt vesz.

A cég azt sérelmezi, hogy a korábbi várakozások szerint két leszállóegység prototípusát választotta volna az amerikai űrügynökség, az egyik a Blue Origin megoldása lett volna. Az amerikai kongresszus végül költségcsökkentések mellett döntött, a NASA pedig a SpaceX-et választotta, a Blue Origint kihagyta. A 175 oldalas tiltakozásban a NASA döntését nagy kockázatnak nevezik, és kijelentik, hogy a döntés megszünteti a versenylehetőségeket, továbbá nem csak késlelteti, de veszélybe sodorja Amerika visszatérését a Holdra.

Elon Musknak, a SpaceX ügyvezetőjének sem kellett több. A nemzetközi szaklapok megfogalmazása alapján csúnyán megtrollkodta a Blue Origint és Jeff Bezost, amikor a Twitteren gúnyos megjegyzést tett. Szó szerinti fordításban és a gyakorlatban arra gondolt, hogy nem tudnak valamit feljuttatni (Föld körüli pályára), de mindezt úgy fogalmazta meg, hogy a férfi anatómiával viccelt – jelentik ki a szakértők.

Musk a beszólásában arra célzott persze, hogy a Blue Origin a rakétáival még nem tudott összehozni sikeres Föld körüli űrrepülést. Musk és Bezos riválizálása ugyanakkor több mint 15 éve tart már, konkrétan az újrafelhasználó rakéták kapcsán is (mostanában pedig a világűr kolonizálása is kedvelt vitatémájuk).

Azóta történt

Előzmények