A SpaceX meghosszabbítaná a Hubble űrtávcső élettartamát

A NASA és a SpaceX tanulmánya azt vizsgálja, hogy a keringési pálya módosításával meg tudják-e hosszabbítani a Hubble élettartamát.

A SpaceX azt tervezi, hogy olyan tanulmányba kezd a NASA-val, amely során kiderítik, hogyan lehetne a Dragon űrkapszulával megemelni a Hubble űrtávcső keringési magasságát – ettől azt remélik, hogy az 1990 óta szolgálatban lévő és nagy felfedezéseket segítő űrtávcső hasznos élettartama megnő majd.

A várhatóan 6 hónapos kutatást teljes egészében a SpaceX finanszírozza, az ötlettel is a cég kereste meg a NASA-t pár hónappal korábban.

A NASA szerint olyan adatokat gyűjtenek majd, amelyek segítenek megállapítani, hogy lehetséges-e biztonságosan rácsatlakozni az űrtávcsőre (és ehhez kell-e módosításokat végrehajtani, van-e szükség űrhajósokra), majd stabilabb keringési pályára állítani azt.

A 2000-es évek elején az amerikai űrsiklóprogram részeként többször javították a Hubble-t, a program 2011-es leállítása óta több ötlet is volt a további javításokra, de végül semmilyen tervvel nem álltak elő.

A NASA hangsúlyozta, hogy a megállapodás csak egy SpaceX által finanszírozott tanulmányra szól, későbbi javítások nincsenek még tervben.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények