2050-re lenne karbonsemleges a Samsung

2030-ig több mint 5 milliárd dolláros befektetést eszközöl a Samsung, a zéróemissziós céljainak elérése érdekében.

A Samsung közleménye szerint több mint 5 milliárd dollárt fektetnek be 2030-ig környezettel kapcsolatos célokra, hogy 2050-re a vállalat karbonsemlegessé válhasson.

Hirdetés

Az óriás kutatás-fejlesztésre is költ, többek között az üvegházhatású gázok kiszűrése, a chipgyártás során kibocsátott szén-dioxid begyűjtése a cél, 2030-ra pedig az eszközök divíziót karbonsemlegessé tennék. Ezen felül az erőforrások újrahasznosításának fokozása is cél (lítium, műanyag, stb.). A Samsung számára mindez költség, de üzleti lehetőségnek is látják, és azt remélik, idővel fogyasztói igény lesz az effajta tevékenység.

Az Apple, a TSMC és az Intel mintájára a Samsung is csatlakozott a RE100 szervezethez, amely elkötelezett a 100 százalékban megújuló energia mellett. Dél-Korea pedig maga is karbonsemlegessé válna 2050-re, bár iparának jellege és áramtermelése (bő 60 százalékban szén és gáz adja, a megújulók csak 6 százalékot tesznek ki) ezt nehezíti.

A Samsung adatai szerint 2021-ben 17,4 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátottak ki, ennek 90 százaléka a chipekkel, alkatrészekkel foglalkozó ágazattól származott. Tavaly 164 millió tonna vizet használtak el, ebből az előbbi részleg 144 millió tonnát. A chipgyártás fokozása ellenére nem növelnék a vízfogyasztást. E-hulladékot nagyjából 50 országban gyűjtenek jelenleg, 2030-ra ez 180-ra emelkedne. 2030-ra és 2050-re az újrahasznosított műanyagok aránya az eszközökben 50, majd 100 százalék lenne, és a takarékos chipek és eszközök gyártásán lenne a hangsúly. Így a klímaváltozáshoz technolóigiai fejlesztéssel járulnának hozzá pozitív irányban. A változtatásoktól hatalmas eredményeket remélnek, a cég méretéből és eszközeinek népszerűségéből adódóan.

Azóta történt

Előzmények