Váratlan fordulat: a chipszektor vészharangját kongatja az SK Hynix

A nagy big tech- és chiplejtőn minden cég visszafelé táncol, de a Samsung így is végrehajtja a korábban tervezett befektetéseit.

Azt hihetnénk, hogy az utóbbi években elképesztő mértékben emelkedő big tech-, chip- és multicégek nyereségeinek csökkenő mértéke nem olyan nagy katasztrófa, a befektetők, az elemzők, a piacok és a cégek mégis a vészharangot kongatják, és dollárszázmilliárdok párolognak el a nagyobb vállalatok piaci értékeiből, egyre nagyobb bizalmatlanság és recessziós félelmek mellett. A héten gyakorlatilag minden nagy cég kedvezőtlen jelentést tett közzé, jobb esetben csökkenő nyereségekről, rosszabb esetben gigantikus költségekről és nagy mínuszokról szólnak ezek, a legnagyobbaknál is.

Nem segít visszafordítani az ilyen trendeket az, amikor az SK Hynix példa nélküli lejtőt emleget a memóriachipek keresletében, tovább mélyítve a globális recessziós félelmeket. A világ második legnagyobb memóriachip-gyártója azt is közölte, hogy a negyedéves nyeresége 60 százalékot zuhant, ezért az Apple-t is kiszolgáló cég 2023-ra több mint 50 százalékkal csökkenti a befektetéseit. Az elemzők várakozásait ez a cég is alulmúlta. Egyeseket ez már a 2008-2009-es válságra emlékeztet.

Nagy menetelés után éles fordulat

A világjárvány utáni időszakban elképesztő növekedést és keresletet éltek meg a chipgyártók, és bár a dollártíz- vagy dollárszázmilliárdos chipgyárak továbbra is épülnek az USA-ban és az EU-ban, a kereslet 180 fokos fordulatot vett a felhalmozott készletek, az elszabadult infláció, a romló gazdasági környezet, majd ezek miatt a csökkenő fogyasztói és üzleti költekezés következtében.

Az SK Hynix azt reméli, valamilyen szinten 2023 második felére stabilizálódik a helyzet, de hosszabb lejtőt sem tartanak kizártnak. A befektetők egyébként üdvözölték a mostani intézkedéseket, amik mérsékelhetik a chipek túlkínálatát és tovább emelhetik az árakat.

Nem mostanában lesz ismét fellendülés

Az SK Hynix szerint továbbra is nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet, csökkennek a laptopok és mobilok eladásai, az adatközpontok pedig a meglévő készleteket használják el inkább. Az Amazon, a Microsoft és az Intel is nagyon kedvezőtlen jövőképeket fest, az ügyfelek állítólag már a felhőre és az adatközpontokra sem költenek úgy. A mobilpiac eladásai pedig 2014 harmadik negyedéve óta nem voltak ekkora „mélységben” a Canalys elemzői szerint. Az SK Hynix azt mondja, a harmadik negyedévben 20 százalékkal csökkentek a memóriachipek árai.

Idén 7-14 milliárd dolláros befektetéssel számolnak, jövőre ez 7 alá esne. Ezen felül a Kínát célzó, amerikai exportkorlátozások is okoznak majd meglepetéseket a vállalat szerint.

Az elemzők leghamarabb 2023 vége felé várnak fordulatot, addig pedig a többi chipgyártó is sorra jelenti be a befektetések és készletek megnyirbálását – a Micron és a TSMC is.

A Samsungot mindez nem érdekli

A Samsungot is hasonlóan érinti a piaci helyzet, de a vállalat azt mondja, a riválisokhoz képest gyorsabban nő majd a memóriachip-kínálatuk, a befektetéseket pedig tervek szerint végrehajtják, szemben minden más szereplővel – így a kapacitást és a költekezést is fokozzák, a recessziós félelmek ellenére.

Több szakértő szerint a nagy lejtőn egy ekkora magabiztosság arra utal, hogy a Samsung bebetonozná előnyét a chipek piacán, és maga mögé utasítaná a TSMC-t a bérgyártásban.

Kinevezte a Samsung egyébként az agresszív befektetései döntéseket meghozó Lee Jae-yongot az ügyvezető elnökévé is.

Ezután pedig hiába esett a negyedéves nyereségük 31 százalékkal, közölték: nem fontolják meg a mesterséges gyártáscsökkentést, és bár a piac most összezsugorodott, nekik a közép- és hosszú távú helyreállásra kell készülniük.

Azóta történt

Előzmények