Öt éven belül internetszolgáltató lehet a SpaceX

Egyre közelebb kerül a SpaceX ahhoz, hogy űrinternetet biztosítson a Föld lakosságának. A vállalat kezdeményezte az engedélyeztetési eljárást, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pedig jelenleg is vizsgálja Elon Musk csapatának megoldását.

A tervek szerint négyezer apró műhold segítségével a legeldugottabb helyekre is szélessávú internetet juttatnának. Az űrinternet ötlete nem új keletű, már Bill Gates is szívesen megvalósította volna a kilencvenes években, csak neki nem volt hozzá űrvállalata, illetve a 9 milliárd dollár feletti összköltség is segített, hogy eltántorítsa. Pedig még a szaúdi herceg is támogatta. De próbálkozott már a LightSquared nevű cég is, kezdetekben bírták is az FCC támogatását, azonban a rendszerük zavarta a légiforgalomban részt vevő gépek radarját, így végül nem lett belőle semmi.

Sok kis műhold... és mégtöbb űrszemét
Sok kis műhold... és mégtöbb űrszemét

De működő példa is létezik, az O3b Networks jelenleg is 12 műholdat tart Föld körüli pályán, amelyekkel 40 ügyfelet látnak el interneteléréssel, például a Pápua Új-guineai Műszaki Egyetemet. Hazai példaként pedig a vanNetet említhetjük, náluk jelenelg 22 Mbit/s a maximális letöltési, illetve 6 Mbit/s a maximális feltöltési sebesség a műholdas hálózaton a nagyvállalati ügyfelek részére. Ők egyébként Ka sávon, az Eutelsat műholdjait használják, két évvel ezelőtt teszteltük is a megoldást. Ezekhez képest azonban Musk űrvállalata lényegesen olcsóbb picoműholdakkal tervezi az üzembeállást.

A SpaceX-nek meg kell tudnia győzni az összes országot ahol szolgáltatni akar, illetve alkalmazkodni a helyi szabályokhoz, ami nem lesz egyszerű az iparági szakértők szerint. Musk azonban azt mondja, hogy ez legyen a legkisebb baj, ő már a marsi kolonizációra fókuszál, ami a SpaceX legfontosabb célkitűzése.

Kommunikációs rendszer a Marson is kell majd, a földi próbára csak mint egy pilot programra tekint, pedig ha bejön, igazán sok pénzt kaszálhat vele a vállalat. Tavaly már megkötötték a szükséges szerződéseket, hogy 2017-től asztronautákat szállítsanak, ha pedig minden a tervek szerint megy, öt éven belül internetszolgáltatóvá is válhatnak. Ebből a Google és a Fidelity is igyekszik kivenni a részét, egymilliárd dollárral szálltak be a projektbe.

Azóta történt

Előzmények