Sebességet váltott a műholdas internet

Űrinternet 2

A tavalyi év derekán állt üzembe a francia Eutelsat flottájához tartozó Ka-Sat, melyet a világ legfejlettebb távközlési műholdjának mondanak. Az Európára, valamint a Közel-Kelet és Észak-Afrika egy kisebb szeletére rálátó szatellit rekordnak számító internetes adatátviteli kapacitására alapozva az addigiaknál nagyobb sávszélességű és olcsóbb műholdas hozzáférési csomagok bevezetésére nyílt lehetőség. Csak néhány hónapot kellett várni arra, hogy ezek értékesítése Magyarországon is meginduljon: a pécsi központú RG Networks – amely a hazai mezőnyben ma már egyedüliként forgalmaz ilyen technológiájú internetet – ősszel hivatalos viszonteladói megállapodást kötött az Eutelsat internetszolgáltató leányvállalatával, a Skylogickal, és felvette kínálatába annak ajánlatait.

Az IT café rendszeres olvasói számára sem az RG Networks, sem annak műholdas internetszolgáltatása nem ismeretlen. A kft. Vannet márkanéven 2010 derekán lépett piacra a SES Astra széles sávú csomagjaival, melyek 1 és 4 Mbps közötti maximális letöltési sebességgel voltak megrendelhetők – ezt a megoldást bő egy évvel ezelőtt részletes cikkben mutattuk be. A Ka-Sat műholdon bonyolított internetszolgáltatást a tavalyi év végén indították el, szintén Vannet néven, aminek köszönhetően négy, a korábbiaknál nagyobb sebességű – 6/1, 8/2, 10/2 és 10/4 Mbps maximális le-, illetve feltöltési sávszélességű – csomaggal bővült a repertoár. Friss hír, hogy a cég ezek lakossági értékestését átadta a tavaly mobilszolgáltatói ambícióinak kommunikálásával ismertté vált Business Telecomnak (BTel), így mostantól a fogyasztók a csomagokat a BTeltől rendelhetik meg, az RG Networks csak az üzleti ügyfelek kiszolgálásával foglalkozik.

Hirdetés

Az új hozzáférést nemrég mi is kipróbáltuk, és mivel a korábbi rendszerrel már szereztünk tapasztalatokat, leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy többet nyújt-e, gördülékenyebb internetezést tesz-e lehetővé a Ka-Sat szatellit. E csomagok – ahogy a korábbi Vannet-ajánlatok is – kétirányú műholdas kapcsolatot biztosítanak, azaz a le- és feltöltés is a műholdon keresztül folyik, nincs tehát szükség egy kiegészítő kapcsolatra a feltöltéshez, mint az első generációs űrinternet esetében.

Mi még egy „szereld magad” műholdas terminált kaptunk a cégtől tesztelésre, ami annyit tesz, hogy a magunknak kellett az antennát összeszerelni, pozicionálni és rendszert konfigurálni. Ebben a csomagban a szerelési útmutató mellett egy 77 cm átmérőjű kültéri parabola, egy kétirányú kommunikációra alkalmas fejegység és egy beltéri modem található, a koaxkábelről és az antennatartó állványról nekünk kellett gondoskodnunk. Ám – noha a rendszer összeállítása és üzembe helyezése nem igényel műszerészi szakértelmet – a cég azóta beszüntette a „szereld magad” opciót, a BTeltől már kizárólag úgy rendelhető meg a csomag, hogy a terminált a szolgáltató szakemberei telepítik. Ennek előnye a garantált és számon kérhető szolgáltatási minőség, hátránya, hogy a telepítésért fizetni kell. A rendszer kiépítésének egyszeri díja – mely a műholdas berendezés és a telepítés díját foglalja magába – lakossági ügyfelek esetében és kétéves hűség vállalása mellett 80 ezer, illetve a legolcsóbb, 6 megás csomagnál 50 ezer forint. Ez utóbbi összeg a korábbi Vannet csomagoknál felszámított telepítési díj fele.

Ha műhold, akkor...

A korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, ezért most csak összefoglaljuk, hogy mik a műholdas internetszolgáltatás jellemzői és a technológia természetéből fakadó korlátai. Ezekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni, mielőtt a megrendelés gombra kattintanánk.

Ez a hozzáféréstípus még ma is drágább, mint bármely más, elterjedtebb internetkapcsolati technológia. Egyrészt számolnunk kell a már említett egyszeri telepítési díjjal, másrészt – noha az új műholdas csomagok ár-érték aránya jóval kedvezőbb, mint a korábbiaké – fel kell készülnünk egy, a vezetékes vagy mobilinternetnél megszokottnál húsba vágóbb havi díjra. A lakossági 6 megabites csomag például jelenleg kétéves hűségszerződés vállalása mellett 13 900 forintba kerül havonta, de a leggyorsabb konstrukcióért 59 990 forint havi díjat kell fizetni.

Csomag Max. le-/feltöltés Havi adatforgalom Telepítési díj Havi díj
6 Mbps 6/1 Mbps 4 GB 49 900 Ft 13 990 Ft
8 Mbps 8/1 Mbps 8 GB 79 900 Ft 23 990 Ft
10 Mbps 10/2 Mbps 13 GB 79 900 Ft 31 990 Ft
10 Mbps 10/4 Mbps 25 GB 79 900 Ft 59 990 Ft

A technológia velejárója a nagy késleltetés, hiszen az internetes csomagok a közel 36 ezer kilométeres magasságban, geostacionárius pályán keringő műholdon keresztül közlekednek. Ilyen távolságon egy csomag körülfordulási ideje – amíg a fénysebességgel közlekedő pakk eljut a feladótól a címzettig, majd vissza – közel 500 ms, ha pedig egy internetszolgáltatói stációt is beiktatunk, ahogy a műholdas internet esetében ez történik, ennek a duplája. Az adatforgalom hatékonyságát a műholdas szolgáltató különféle trükkökkel – tömörítés, TCP-gyorsítás, prefetch – igyekszik javítani, de ez azon nem változtat, hogy nagyságrendbeli különbség van a vezetékes vagy mobilinternetnél megszokott késleltetéssel összehasonlítva. Mi jellemzően 700-800 ms-os értékeket mértünk.

További korlátja a műholdas hozzáférésnek, hogy a hálózati kapacitás méltányos kihasználása érdekében a szolgáltatók „menedzselik a sávszélességet”. Ennek szabályai (lásd a részleteket az ún. tisztességes használati irányelvet bemutató dokumentumban) sokat egyszerűsödtek az előző generációs, Astra2Connect csomagokhoz képest. Korábban két tényező, a forgalmazott adatmennyiség és a hálózat terheltségének függvényében is változott dinamikusan az elérhető sávszélesség, az új rendszerben csak relatíve nagy adatforgalom esetén kell sebességkorlátozásra számítani.

A rendszer láthatóan úgy van kitalálva, hogy a havi adatforgalom egyenletes fogyasztását támogassa, és a kiugró forgalmazást szankcionálja lassítással. Az általunk tesztelt 10/2 megás, havi 13 GB forgalmi korláttal rendelkező csomag esetében például ha 1 órán belül hirtelen 1,5 GB-ot mozgatunk keresztül a műholdon, az adott időablakra (azaz az adott órára) a maximális sebesség 2048/512 kbps-ra esik vissza. Ha négy héten belül túllépjük a 13 GB-os korlátot, akkor a fennmaradó időben be kell érnünk 64/16 kbps-mal. Ilyen esetekben külön díjért vásárolhatunk újabb forgalmazható gigabájtokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények