Űrinternetet adna a SpaceX

Néhány napja kifejezetten érdekes anyag jelent meg (majd aztán tűnt is el ma délelőtt) a Wall Street Journal elektronikus hasábjain. A világ elsőszámú magánkézen lévő űrkutatási vállalatáról, az Elon Musk alapította SpaceX-ről írták, hogy egyrészt felvették a kapcsolatot Greg Wylerrel, a Google műhold-üzletágának egykori vezetőjével, másrészt azt találták ki, hogy a szakemberrel kifejlesztenek olyan apró műholdakat, amik internetet biztosítanának.

A Paypal és a Tesla Motors alapítójaként is ismert Elon Musk Twitteren cáfolta, hogy a WSJ értesülései korrektek, pontosak lennének. Ma hajnali üzenetében világossá tette: a SpaceX olyan fejlett mikro-műholdak fejlesztésének korai szakaszában van, amelyek nagyméretű alakzatokban lesznek képesek működni. „Bejelentés két-három hónap múlva.”

Későbbi üzenetében azt is megerősítette, hogy a műholdak korlátlan és nagyon olcsó internetet szolgáltatnak majd. Ezek, bár látszólag egyeznek a WSJ értesüléseivel, Musk fontosnak tartotta megjegyezni, hogy számos tévedés és pontatlanság olvasható a cikkben, amit talán „meg sem kellett volna írni”.

A SpaceX vezére többet egyelőre nem árult el, a WSJ tévedéseinek konkretizálásába nem ment bele. Nem maradt hát más hátra, mint várni 60-90 napot, hogy kiderüljön: Elon Musk csapata ismét felforgatja a világot?

Azóta történt

  • Az emberiség 42 százaléka aktívan internetezik

    Elértünk egy újabb nagy mérföldkövet: több, mint három milliárd aktív netező él a bolygón. Minden második embernek van mobilja, általában kettő. Így az aktív SIM-ek száma több, mint az embereké. De hányan lógnak a Viberen? Még mindig olyan sokkal vezet a Whatsapp?

  • Nem tudtak faxolni a tőzsdén a BTel miatt

    A BTel kedd-szerdai országos leállása nem csak magánelőfizetőket, cégeket, sőt a Budapesti Értéktőzsdét is érintette. A Magyar Nemzeti Bank rendkívüli közzétételre szólította fel a céget.

  • Megint történelmet írt a SpaceX

    Idén már a harmadik sikeres kilövést hajtotta végre a vállalat, ezúttal ráadásul egyszerre két műholdat is Föld körüli pályára állítanak.

  • Egyre több a HD adást néző háztartás

    A SES legújabb felmérése alapján 20 százalék feletti a bővülés. A műholdas tévé a menő Európában.

Előzmények

  • Mi is az a Dolgok Internete?

    Egyre többször lehet találkozni a címben szereplő fogalommal, de sokszor még a szakemberek fejében sem teljesen tiszta, hogy mit is takar a jól hangzó kifejezés.

  • Rossz helyre küldték a Galileo két műholdját

    Telnek az évek, és nemcsak egyre többe kerül az európai navigációs program, de úgy tűnik áldás sincs rajta. A mostani baleset akár a teljes programot is tovább késleltetheti.

  • Civilek élesztették fel a veterán műholdat

    A szimpla érdekesség mellett nagyon fontos az ISEE-3 története: arra mutat rá, hogy ma már valóban megtörténhet az, hogy a korábban kizárólag állami és katonai monopóliumnak számító űrkutatásba a magánszféra is komolyan beszállhat.

  • Milliárdokat költ műholdakra a Google

    A vállalatnál több, egymást kiegészítő projektet is futtatnak, melyek célja, hogy elvigyék oda is az internetet, ahol jelenleg nincs erre lehetőség.