Már majdnem landolt, csak eldőlt a Falcon 9

Idén már harmadszorra próbálta meg a landolást a SpaceX a Falcon 9-es rakéta gyorsító fokozatával. Az űrállomásra többek között kávét is szállító egység visszatérésével most is közel jártak, de a túl nagy vízszintes irányú sebesség miatt a landolás pillanatában felborult. A 68,4 méter magas, 3,66 méter ámérőjű rakétával függőlegesen földet érni persze nem egyszerű, de Elon Musk csapata nagyon bízik benne, hogy gyorsabban célt érnek majd, mint a britek a Harrier-kísérleteikkel.

Hirdetés

Három rakétát elveszteni kevesebb mint fél év alatt nem kevés pénzébe került a SpaceX-nek, de a lelkesedésük nem alaptalan, egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy sikeresen visszatérjenek a Földre. Ezzel töredékére csökkenthetnék a költségeket, pedig jelenleg is jóval olcsóbban üzemelnek, mint a legnagyobb vetélytársuk, a United Launch Alliance (Lockheed Martin és Boeing).

Ahogy a fenti videón is látszik, a sebesség optimális volt a landoláshoz, viszont túl sok volt a vízszintes korrigáció, így a függőleges állapotból túlmozdult a rakéta. Rakétákat korábban már sikerült épségben visszahozni, de azok ejtőernyővel az óceánba hullottak, a SpaceX pedig ragaszkodik a függőleges landoláshoz. A Falcon 9 következő kilövésére április 24-én kerül sor, ekkor a TurkmenAlem52E/MonacoSat 1 műholdat állítják majd vele pályára.

Azóta történt

Előzmények

  • Megint történelmet írt a SpaceX

    Idén már a harmadik sikeres kilövést hajtotta végre a vállalat, ezúttal ráadásul egyszerre két műholdat is Föld körüli pályára állítanak.

  • A SpaceX megerősítette: a Google beszáll

    1 milliárd dollárral, az űrinternet-bizniszbe. Egy év alatt már másodszor vágnak bele műholdas internetszórási kísérletbe. Ennyi pénz 10 százalékos részesedést ér.

  • Utat mutatnak a műholdak

    A SES Astra szolgáltatásai világszerte bizonyítják, hogy a műholdak életünk elengedhetetlen részévé váltak.