Indítás után felrobbant a SpaceX űrhajó

A különböző internetes csatornákon az elmúlt percekben, órákban sokan követték a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station – ISS) utánpótlást szállító SpaceX teherűrhajó indítását.

A Cape Canaveral-i start első látásra jól sikerült, ám néhány perc múlva a Dragon űrhajót hordozó Falcon 9 hordozórakéta felrobbant, még mielőtt az első fokozat levált volna. (A meghibásodás, majd a robbanás az alábbi videón kb. 2:45-től.)

Egyre több a kudarc: egy Antares rakéta már felrobbant tavaly októberben, majd ezt követte az orosz Progressz teherűrhajó meghibásodása, melynek következményeképp annak a szállítmányát sem sikerült az űrállomásra juttatni, majd az irányíthatatlan űrhajó elégett a légkörben.

Amellett, hogy a baleset visszavetheti a magántőkéből, magáncégként megvalósított űrutazási, űrkutatási projekteket, lassan az ISS legénysége is szorult helyzetbe kerül, mivel egyre fogynak a készleteik.

A SpaceX vezérigazgatója, a Tesla autógyárak mögött álló Elon Musk egyelőre csak egy rövid Twitter-üzenetben kommentálta a történteket:

 

Elon Musk - SpaceX-robbanás
[+]

 

Azóta történt

Előzmények