Vasárnapi csetresz: Phun, egy ütős oktatójáték

Ez az ötletes alkalmazás – mely némiképp hasonlít a népszerű Crayon Physicshez – februári megjelenése óta már nálunk is kapott némi hírverést, eleinte főképp a linuxosok körében, de azóta már több letöltőoldalon is megtalálható a leírása. A Phun fejlesztői szerencsére folyamatosan dolgoznak, szinte havonta adnak ki új verziót a még mindig béta állapotú programból; a jelenlegi legfrissebb a 4.22-es.


Egy példa, mely az egyszerű használatot mutatja be...

Ebben a játéknak is tekinthető szerkesztőprogramban különféle kétdimenziós idomokat, idomcsoportokat rajzolhatunk, kombinálhatjuk őket, illetve – ez igen fontos – elláthatjuk őket fizikai tulajdonságokkal. Az elemekből tehát bármit építhetünk – rajzolhatunk –, s ezeket az elemeket aztán interakcióra késztethetjük – a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek: az elemeket lehet egymáshoz is rögzíteni, meghajtani, csoportosítani, másolni stb. A működéshez – és a fantázia beindításához – érdemes megnézni a beépített modelleket (File/Load Scene, majd Play). Bár egyszerű a kezelőfelület, de azért nem árt használat előtt átlapozni a honlapon kínált segédanyagot. Emellett a YouTube-on tucatjával lehet megnézni a mind népesebb rajongótábor tagjai által készített példákat az ötletesebbnél ötletesebb megoldásokra.


... és egy másik, mely a lehetőségeket villantja fel

A Phun fejlesztője Emil Ernerfeldt, aki a svéd Umeå egyetemén a Kenneth Bodin vezette projekt keretében dolgozik a programon.

A kereskedelmi felhasználás kivételével ingyenes program letölthető Windowsra, Linuxra és Mac OS-re a fejlesztők honlapjáról.

Azóta történt

  • Vasárnapi csetresz

    Ikonok szervezése az asztalon, takarékos nyomtatás, erőforrás-megosztás, s az internet története dióhéjban.

  • Vasárnapi csetresz Forma-1-es szimulátorral

    Forma-1 a Google Földben, CUCKU backup, Mozilla Prism, Photoshop-lebuktató, valamint az örök háború dokumentuma.

Előzmények