Visszavágóra készül a kanadai pókerprogram

A University of Alberta kutatói által létrehozott, Polaris névre hallgató pókerprogram július 3-a és 6-a között mérkőzhet meg olyan profi pókerjátékosokkal, akik eddigi pályafutásuk alatt egyenként már több mint egymillió dollár nyereményt zsebeltek be – írja a PhysOrg.com. A program első megmérettetése során, tavaly júliusban négy, 500 leosztásból álló meccsből kettőt elveszített, egyet döntetlenre hozott ki, és mindössze egyet sikerült megnyernie.

A verseny folyamán a nagy népszerűségnek örvendő, hétlapos Texas Hold’em ún. limites változatát játsszák, mivel az emelési határ nélküli (No limit) játékhoz képest ez sokkal nagyobb fegyelmet és következetességet kíván meg a játékosoktól. A szerencse kiküszöbölése érdekében a mérkőzések alatt minden leosztásnak lesz egy párja, amelyben ismét ugyanazokkal a lapokkal játszanak, a résztvevők kártyáit felcserélve. A módszer előnye, hogy megfigyelhető, hogy ugyanazon szituációkban milyen döntéseket hoz a Polaris és a profi játékos.

Michael Bowling, a University of Alberta számítástudományi tanszékének docense elmondta: programjuknak elméletileg nagyobb esélye van a győzelemre, mivel ellenfelei hús-vér emberi játékosok lesznek, akik hajlamosak hibázni, ellentétben az ő szoftverükkel, amely szigorú logikai szabályok szerint működik.

A pókerjátékost szimuláló program ötlete nem új keletű. Az online pókerprogramokhoz már régóta letölthetőek pókerbotok, azaz olyan szoftverek, amelyek statisztikai alapokon nyugvó algoritmus alapján játszanak a valódi játékos helyett. Készítőik szerint alkalmazásaik akár napi 3-4 dollár nyereséget is hozhatnak használójuk számlájára. A legtöbb online kaszinó azonban tiltja az ilyen jellegű szoftverek használatát, és akár a készpénzes számlájának törlésével is sújthatják azt, akit mégis rajtakapnak a csaláson.

Azóta történt

Előzmények