A Google még nagyobb lesz

A felhőszolgáltatások inspirálják a fejlesztéseket: a vállalat újabb központokat nyit, illetve három új tenger alatti kábel kiépítésébe is belefognak.

A Google felelős alelnöke, Ben Treynor Sloss tegnap a hivatalos blogon jelentette be, hogy a következő három évben mintegy 30 milliárd dollárt költenek infrastruktúrafejlesztésre. Ezek a projektek két fő csoportba oszthatóak: egyrészt új regionális felhős központokat nyitnak meg, másrészt három nagy kábelfektetési munkában is megjelennek befektetőként.

A Google jelenleg globálisan 13 régióra (azon belül 44 zónára) osztva üzemelteti felhős szolgáltatásait, ezek száma jövőre öt újabb régióval bővül: először a jövő év első negyedévében Hollandiában és Montrealban, majd később az év folyamán Los Angelesben, Finnországban és Hongkongban nyitnak új központokat.

Google
[+]

A kábelépítéseket 2019-re tervezik. A Curie nevű Chilét és Los Angelest köti majd össze, ez a Google saját projektje. A Havfrue nevet kapott kábellel az Egyesült Államokat, valamint Írországot és Dániát kapcsolják össze, míg Hong Kong-Guam (HK-G) kábel ázsiai csomópontok között épül ki – az utóbbi kettőt a Google konzorciumok tagjaként valósítja meg, a Havfrue-ba például a Facebook is beszállt.

Google
[+]

Az alelnök kitér arra, hogy a vállalat hálózata már most is hatalmas forgalmat bonyolít le, a világ teljes internetforgalmának negyede rajtuk keresztül fut.

A kábelek közül a Curie a legérdekesebb, mivel a Google szerint ez lesz az első olyan nagy nemzetközi összeköttetés, melyet nem távközlési társaság épít meg, hanem egy más típusú magáncég. Az építkezés teljes körű felügyeletétől azt várják, hogy a kapcsolat paramétereit úgy tudják meghatározni, hogy az a legoptimálisabb legyen.

A nagy internetes cégekhez hasonlóan – pl. a Microsoft vagy az Amazon – az elmúlt években a Google is több nagy kábelépítési projekt résztvevője volt, eddig összesen kilencbe léptek be, ez a szám nő most 11-re.

Google - kábel
[+]

Azóta történt

Előzmények