Keményet lépett a Google – de nem önszántából, és sokan nem örülnek neki

Újabb szerzői jogi vita eredménye csapódott le. Ám nyilvánvalóan ez sem megoldás: aki le akar tölteni egy képet, le is tudja.

Bár már pár napja megindult a folyamat, a fokozatos bevezetés miatt csak most lett forró téma, hogy a Google a képkeresőjéből a találati oldalról eltávolított egy opciót, mégpedig a „kép megjelenítése” lehetőséget.

Hirdetés

Ezt a lehetőséget sokan használták, gyakran csak a kép – az eredeti méretű kép – megtekintéséhez, de ez volt a legegyszerűbb módja annak is, hogy a képet eredeti méretben le lehessen menteni. És épp ez volt a baj.

Ugyanis az egyik – talán a legnagyobb –, képek kereskedelmével foglalkozó vállalat, a Getty Images (iStock) kifogásolta az opciót, és csak úgy voltak hajlandók nemrég újra licencszerződést kötni a keresővel, ha az eltávolítja az egyszerű letöltést biztosító gombot.

A Getty Images persze nem most kezdett el ágálni: már évek óta panaszkodnak a felügyelő hatóságoknál, mind Európában, mind az Egyesült Államokban, hogy a Google a funkcióval megkönnyíti a nagy felbontású képek ellopását – mindez egyébként csak öt éve lehetséges, a Getty Images 2013 előtt csak bélyegképek megjelenítését engedélyezte.

A múlt hét eleje óta viszont tapasztalható, immár a magyar oldalon is, hogy a képkeresőből eltűnt a kifogásolt menüpont. A lépés viszont félmegoldás: az eredeti oldal felkeresése lehetőség megmaradt, ahol újra csak elérhetőek a nagy felbontású képek – ha töltöttek fel ilyet –, így igazából csak nehezítik a letöltést, de nem akadályozzák meg.

Arról nem is beszélve, hogy az interneten megjelenő képek letöltésére számtalan módszer van, többek között az összes népszerű böngésző kínál a mentésre egy-két kattintással járó metódust.

Azóta történt

Előzmények