Németország nem ad több pénzt az Intelnek chipgyárra

Az emelkedő költségek miatt még több támogatást szeretne az Intel a német chipgyárához, a helyi kormány ezt elutasítja.

Bár a chipgyárak már nem olyan menő témák, mint az EV-k, akkugyárak és az AI, azért még mindig terítéken vannak az USA-ban, az EU-ban (és más régiókban is) a dollármilliárdos új gyárak. Az Intel például egy 17 milliárd eurós chipgyárat szánt Németországba.

Az energiaköltségek és az építkezés költségei azonban egyre emelkednek, így az Intel állítólag nem elégszik meg a 6,8 milliárd eurós kormányzati támogatással, hanem már 10 milliárd eurót követel. Christian Lindner német pénzügyminiszter azonban visszautasította a követelést, és közölte, hogy ezt már nem engedheti meg magának az ország, nincs több pénz a költségvetésben, amelyet épp összébb húzni próbálnak, nem kiterjeszteni.

Németországban számos chipgyár, EV-gyár és akkumulátorgyár épül, de ilyen téren Franciaország is erős vetélytárs, és más országok is igyekeznek magukhoz csábítani a hasonló üzemeket. Az Intel maga korábban 88 milliárd eurós befektetéscsomagot ígér az európai országok számára, ez az íreket, olaszokat és franciákat is érinti. Az állami támogatásokra rengeteg cég pályázik Európában, a chipgyárak kapcsán a TSMC, az STMicro és a Wolfspeed is, többek között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények