Mentik az emberek a kriptovagyonukat, a Binance durranhat ki legközelebb?

Nagyon súlyos per elé néz hatósági oldalról a Binance az USA-ban. Eközben letartóztatták az egyik nagy, elbukott kriptopénz mögött álló kriptovállalkozót, az USA és Dél-Korea is kéri a kiadatását.

Miközben tart az FTX és Sam Bankman-Fried ügye, az amerikai hatóságok számos kriptocéggel kapcsolatban folytatnak pert vagy vizsgálatot. Sokakat meglepett, amikor az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) beperelte a sérthetetlennek gondolt Binance-t és annak vezetőjét, Changpeng Zhaót.

A Nansen blockchain adattracker szerint a hírek hatására mindössze két napon belül 1,6 milliárd dollárnyi kriptopénzt menekítettek ki a Binance kriptotőzsdéről a befektetők. Ez jóval nagyobb összeg, mint a napi átlagot jelentő 385 millió dolláros kiáramlás az elmúlt 2 hétben.

A CFTC vádjai szerint a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, annak vezérigazgatója és korábbi, megfelelésekért felelős igazgatója illegális tőzsdét működtetnek és csak színlelten működnek együtt. A CFTC szerint szándékosan kerülték az amerikai törvények betartását, valamint olyan arbitrázsstratégiát alakítottak ki, amely számukra előnyös. Zhao szerint a CFTC vádjai váratlanok és lehangolóak. Az USA több vezető hatósága szerint ideje volt a kemény fellépésnek.

Eközben a napokban Montenegróban letartóztatták Do Kwont, aki többek között a TerraUSD stablecoin mögött álló céget vezette. A kriptopénz 2022-es összeomlása hatalmas botrányt és pénzügyi veszteségeket okozott. A kriptovállalkozó kiadatását az USA és Dél-Korea is kéri.

A Binance a történtekre nyílt levélben reagált, erről magyar kivonat is készült. Ezt változtatás nélkül közöljük:

"Patrick Hillmann, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének stratégiai igazgatója nyílt levélben ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a Binance az elmúlt években tett a nagyobb átláthatóság és törvényi megfelelőség érdekében. Kiemelte, hogy az Egyesült Államokon kívül tevékenykedő Binance.com nem azonos a Binance.US-szel. Ez utóbbi szigorúan az amerikai törvényeknek megfelelően működik, míg előbbi szolgáltatásaiból az amerikai állampolgárok ki vannak zárva. A stratégiai igazgató megerősítette a Binance elkötelezettségét a hatóságokkal és a bűnüldöző szervekkel történő együttműködésre, amelynek alátámasztására számos, már megvalósult intézkedést és gyakorlati példát említett.

Amerikai szenátoroknak szóló nyílt levelet tett közzé Patrick Hillmann, a Binance stratégiai igazgatója a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének honlapján. A levél címzettjei (Elizabeth Warren, Chris Van Hollen és Roger Marshall) korábban kérdőre vonták a Binance-t (Binance.com, a továbbiakban „Binance”, megkülönböztetve a Binance.US-től) az általuk nem megfelelőnek ítélt magatartása miatt. Patrick Hillmann a szenátorok által megfogalmazott vádakra reagálva részletesen összefoglalta azokat az intézkedéseket, amelyeket a Binance az utóbbi években tett az átláthatóbb, jogszerűbb és biztonságosabb működés érdekében.

A stratégiai igazgató a Binance 2017-ben történt alapításának alapvető célját abban jelölte meg, hogy világszerte növeljék a pénzügyi inkluzivitást, az emberek pénzügyi függetlenségét és a pénzfelhasználás szabadságát egy, a jogszabályoknak mindenben megfelelő, felhasználóközpontú és biztonságos platform, illetve virtuális pénzügyi eszközök révén. A Binance rendkívüli gyors növekedés nyomán, mindössze hat hónap leforgása alatt vált a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjévé, amelyhez felhasználók millió csatlakoztak világszerte, rögtön az alapítás után.

A Binance kezdetben az Egyesült Államokon kívüli világra összpontosította működését, így például Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, Lengyelországban, Litvániában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dubajban, Bahreinben, Abu-Dzabiban, Mexikóban és Kazahsztánban jegyeztette be a tevékenységét, minden országban megfelelve a helyi törvényi előírásoknak. Tekintettel az Egyesült Államokban érvényben lévő jogszabályok sajátosságaira, a Binance vezetősége úgy döntött, hogy a Binance-tól jogi értelemben teljesen különálló szervezetet hoz létre az amerikai felhasználók számára. A Binance.US nevű platform 2019. szeptember 24-én kezdte meg működését, amelynek során mind a mai napig mindenben eleget tesz az Egyesült Államok törvényeinek. Ezzel egyidőben a Binance arról is gondoskodott, hogy az összes egyesült-államokbeli felhasználója elhagyja az eredeti Binance platformot, miközben azt is megakadályozta, hogy új felhasználók az Egyesült Államokból csatlakozhassanak hozzá. Ennek érdekében megváltoztatta felhasználói szabálykönyvét, eltiltva az amerikai felhasználókat a Binance platform használatától. A KYC (know-your-customer) protokollját pedig úgy változtatta meg, hogy az riasztást küldjön amennyiben egy felhasználó az Egyesült Államokból kísérelne meg regisztrálni a platformra (melynek során amerikai dokumentumokat, útlevelet mutat be). A szigorítás idővel kiterjedt az amerikai IP címek és mobilszolgáltatók blokkolására is, sőt a Binance geofencing technológiákat is alkalmazni kezdett az amerikai felhasználók blokkolásra érdekében. Ezeket az intézkedéseket és technológiákat a Binance folyamatosan továbbfejleszti a még nagyobb hatékonyság eléréséért.

Patrick Hillmann kiemelte: annak ellenére, hogy a Binance.com társalapítója, Changpeng Zhao egyaránt tulajdonosa a Binance.com és a Binance.US platformoknak, a két vállalat egymástól jogi értelemben teljesen független, az egyik nem anyavállalata a másiknak. A Binance.US mára az Egyesült Államokban bejegyzett, digitális pénzügyi eszközökkel kereskedő öt legnagyobb platform egyikévé vált, amely az USA szinte összes tagállamában jelen van.

Ahogy arra a Binance 2022. év végén közzétett jelentése is kitért, a Binance – amely kriptovaluta-tőzsdéből mára egy globális blokklánc-ökoszisztémává nőtte ki magát – intézkedések sorával tette a működését még átláthatóbbá, még törvényesebbé és biztonságosabbá, a minél szélesebb körű megfelelőség pedig a Binance elsődleges üzleti céljává vált.

Amellett, hogy maga a Binance is mintegy 750 a megfelelőségért felelős szakembert alkalmaz – akik közül sokan rendvédelmi szerveknél és a szabályok betartatásáért felelős hatóságoknál szereztek jelentős munkatapasztalatot korábban –, erre szakosodott külső partnereket is felkért a tranzakciói nyomon követésére és a gyanús átutalások megakadályozására. Olyan nagy szakmai múlttal és elismertséggel rendelkező szakértők is segítik a Binance ezirányú tevékenységét, mint Max Baucus volt amerikai szenátor, és David Plouffe, az Egyesült Államok korábbi elnöke, Barack Obama egyik vezető tanácsadója, akik ma a Binance tanácsadó testületének tagjai. Ezen túlmenően a Binance közel 100 munkatárssal, két csapatot is felállított a bűnüldözőszervekkel való együttműködésre.

A Binance kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy az aktuális nemzetközi szankciós politikának is megfeleljen a tevékenysége. Ezért 2018-ban ugyancsak megváltoztatta a saját szabálykönyvét, eltiltva a platform használatától a szankciók által sújtott személyeket. A Binance azóta blokkolja az OFAC szankciós listáján szereplő országokból származó IP címeket használó felhasználókat, és korlátozza az ilyen országban regisztráló felhasználókat. 2020-ban a Binance saját irányelveket fogalmazott meg a szankciós intézkedések követéséről, miközben jelentős erőforrásokat fordított ezen irányelvek betartatására. A Binance erre a feladatra is önálló csapatot szervezett, amelynek munkáját további 600 munkatárs segíti különböző csapatokban, például a tranzakciók nyomon követésével és a KYC adatok ellenőrzésével.

Hogy a megfelelőség érdekében tett intézkedései mennyire eredményesek, azt pontosan jelzi, hogy 2023 februárjáig a Binance több mint 55 000 alkalommal válaszolt a bűnüldözőszervek megkereséseire, átlagosan három napos átfutási idővel. Csak 2021 augusztusa és 2022 novembere között a Binance több mint 54 000 tranzakciót blokkolt a tranzakciófigyelő rendszere segítségével.

A Binance a bűnüldöző szervekkel proaktívan együttműködve segített feltárni olyan eseteket is, amelyek az Egyesült Államokban és más országokban a nemzetbiztonságot fenyegették. 2023 februárjáig a Binance 96 ilyen kiemelt ügyben működött együtt a hatóságokkal, amelyek között voltak a terrorizmus finanszírozásával, gyermekek szexuális kizsákmányolásával, államilag támogatott kiberbűnözéssel, szellemi tulajdon lopásával, kábítószerkereskedelemmel és befektetési csalásokkal kapcsolatos ügyek. 2021-ben például a Binance az FBI-al és a titkosszolgálattal együttműködve leplezte le a Suex elnevezésű orosz kiberbűnözői csoportot. A Bulletproof Exchanger Research projekt résztvevőjeként a Binance az FBI-on kívül többek között az ukrán kibervédelmi hatóságnak, valamint a dél-koreai és a svájci rendőrségnek is hatékony segítséget nyújtott bűnszervezetek felszámolásában. Így jelentős szerepe volt a FANCYCAT és a Lazarus bűnbandák leleplezésében is.

A stratégiai igazgató levelében azt is kiemelte, hogy a nyilvános blokklánc technológián alapuló pénzügyi műveletek jóval átláthatóbbak, mint a tradicionális banki tranzakciók. Előbbieket könnyebb nyomon követni, a tranzakciók résztvevőit pedig egyszerűbb beazonosítani. A Binance intézkedéseivel követendő példát szeretne mutatni a pénzügyi piac összes szereplője számára a tranzakciókhoz megkövetelt feltételek, illetve a platformok biztonságos működése vonatkozásában, amelyeket Changpeng Zhao korábban hat pontban fogalmazott meg.

A Binance stratégiai igazgatója végezetül megköszönte a lehetőséget, hogy a fenti információk megosztásával hozzájárulhatott a Binance működésével kapcsolatos tévhitek eloszlatásához. Megerősítette: a Binance elkötelezett a törvények betartásáért, és meggyőződése, hogy a piacnak szüksége is van a szigorú és ésszerű szabályokra, amelyek növelik a kriptovaluták felhasználói, valamint az érintett szervezetek és államok biztonságát, ugyanakkor nem akadályozzák a további innovációt."

Azóta történt

Előzmények