Hirdetés

2018. június 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Vádat emeltek az NSA-t meglopó vállalkozó ellen

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Egyelőre csak annyi biztos, hogy szigorúan titkos dokumentumokat vitt haza Harold Martin, de azt még nem tudni, mi volt velük a szándéka.

A hatóságok még augusztusban tartóztatták le az 51 éves Harold Martint, a fő nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA (illetve a Booz Allen Hamilton tanácsadó – velük állt annak idején szerződésben Edward Snowden is) alvállalkozóját, mivel azzal gyanúsították meg, hogy szigorúan titkos dokumentumokat lopott el, és ezek között állítólag olyanok is voltak, melyek betörési kódokat tartalmaztak, amelyekkel Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán kormányzati informatikai rendszereibe lehet bejutni. Az amerikai igazságügyi minisztérium tegnap jelentette be, hogy megtörtént a hivatalos vádemelés az ügyben, és erről részleteket is közöltek.

A minisztérium közli, hogy az augusztus 27-én lezajlott házkutatás során a kormány tulajdonát képező, szigorúan titkos nyomtatott és digitális dokumentumokat találtak Martinnál, közülük hat különösen bizalmas adatokat tartalmazott. A gyanúsított kihallgatása során először tagadta a vádakat, de később beismerte, hogy úgy vitte otthonába az anyagokat, hogy tudott titkos minősítésükről.

A hat kiemelten titkos dokumentum 2014 során keletkezett egy kormányzati ügynökségnél – írják a minisztérium közleményében. Ezekben olyan források, módszerek és képességek szerepelnek, melyek nemzetbiztonságilag kiemelten fontosak, ezt egy, a titkosítási minősítésben érintett szakértő is megerősítette, nyilvánosságra kerülésük rendkívül súlyos károkat okozna az Egyesült Államok kormányának.

Jelen pillanatban még nem tudni, hogy mi volt Martin szándéka az iratokkal, az is elképzelhető, hogy csak a kíváncsiság vezette, és nem állt szándékában eladni vagy nyilvánosságra hozni őket – legalábbis ilyen bizonyítékot eddig nem találtak. Az sem tudni, hogy Martinnak van-e köze a nyáron kirobbant Shadow Brokers-botrányhoz.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.