Belement a megfigyelési játékba a Yahoo

Törvénytisztelő cégként betartják az USA területén érvényes szabályozást, erre hivatkozik a több százmillió e-mail fiókot szkennelő vállalat.

Titokban olyan egyedi szoftvert készített tavaly a Yahoo, amivel az ügyfelek bejövő e-mailjeit vizsgálták át az USA hírszerzésének információt szolgáltatva - írja a Reuters névtelen forrásra hivatkozva. A hír szerint a Yahoo csak az amerikai szabályozást tartotta be, amikor több százmillió Yahoo Mail fiókot figyelt a Nemzetbiztonsági Hivatal, vagy az FBI parancsait teljesítve.

Egyes szakértők már arról beszélnek, hogy ez az első olyan eset, amikor felszínre került a megállapodás egy amerikai online cég, illetve a hatóságok között a levelek átvizságálásáról, illetve valós idejű, fókuszált fiókmegfigyelésről.


(forrás: Adam Zyglis, Cagle Cartoons, The Buffalo News) [+]

Nem derült ki, hogy pontosan milyen információra vágytak a hivatali szervek, csak annyi, hogy speciális karakterhalmazt kerestek - olvasható a tudósításban. A Reuters megkeresésére a Yahoo csak annyit felelt, hogy „törvénytisztelő cégként az Egyesült Államok törvényeit be is tartja”. További kommentárt nem fűztek a lap értesüléseihez, az NSA pedig egyáltalán nem kívánt nyilatkozni a kérdésben.

Azóta történt