Szinte eltűnik a hívásvégződtetési díj

A szervezet bejelentette, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöki határozata szerint április 1-től 76 százalékkal, 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak.

Ez a végződtetési díj az a maximális összeg, amelyet a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatója felé (ha a kettő nem ugyanaz) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A piacon eddig jelen lévő szolgáltatókon kívül (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Mobil Távközlési Zrt.) a határozatban szintén jelentős piaci erejűként azonosított három új mobiltelefon-szolgáltatónak – UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft., Tesco MBL Távközlési Zrt. – is egységesen alkalmaznia kell a csökkentett végződtetési díjat. Az indoklás szerint a három virtuális szolgáltató azért válhatott jelentős piaci erejű szolgáltatóvá, mert önmaguk végzik a hívásvégződtetést.

A szolgáltatók kötelezettségei között szerepel a díjcsökkentés mellett – amely a költségalapúság része – az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, valamint a hozzáféréshez és összekapcsoláshoz tartozó alapelvek betartása.

Előzmények

Az NMHH az uniós előírások szerint legfeljebb háromévente köteles felülvizsgálni a mobil rádiótelefon-piacra vonatkozó szabályozást, és ennek keretében a hívásvégződtetési díjak mértékét. A 2. számú, a „Beszédcélú hívásvégződtetés egyedi mobil rádiótelefon-hálózatban” elnevezésű piacon utoljára 2011-ben hozott határozatot a hatóság, akkor két lépcsőben csökkentette a szabályozott díjat, először 2012. január elsejével (nettó 11,86 forint/percről 9,46 forint/percre), majd 2013. január elsejével (nettó 9,46 forint/percről a jelenlegi 7,06 forint/percre). A hatóság 2014. december elején szolgáltatói konzultációra bocsátotta a végződtetési díjakkal kapcsolatos határozat tervezetét, amelyet az uniós szabályozás alapján az Európai Unió Bizottságának is megküldött a szolgáltatókkal történő közlést megelőzően. A Bizottság nem emelt kifogást a határozattal szemben, így azt Karas Monika, az NMHH elnöke módosítás nélkül írta alá.

Azóta történt

Előzmények