Van, ahol már törvényben védik az agyhullámainkat

Az USA-ban még nem volt rá példa, hogy törvényben védenék az agyhullámokat és a mentális adatokon való nyerészkedés miatt aggódnának. Colorado azonban most lépett, mert túl gyorsan fejlődik a neurotechnológia.

Jared Polis, Colorado állam kormányzója aláírta az első olyan amerikai törvényt, amely az emberek agyhullámait és az azokban lévő adatokat védi.

Az ötlet támogatói szerint a neurotechnológia olyan gyorsan fejlődik, hogy egyre lehetségesebbé válik a mentális adatok szkennelése, elemzése és eladása, emiatt pedig ez egy nagyon jövedelmező terület lehet. Azt mondják, hogy a fejlesztések és áttörések ugyan sokat jelenthetnek számos ember életének jobbá tétele kapcsán, de meg kell védeni a személyes adatokat, miközben az ágazat tovább fejlődik.

Kevin Priola szenátor szerint a neurotechnológia már nem orvosi vagy kutatási környezetben lévő dolog, és amint fogyasztói termékben találkozunk vele, szabályozás nélkül működik az ágazat, adatvédelem és etikai megkötések nélkül.

A neurotechnológia etikai fejlődésével foglalkozó nonprofit Neurorights Foundation szerint ilyen törvényre az USA-ban még nem volt példa. A szervezet szerint az ágazatban az adatvédelmi intézkedések vagy szörnyen gyengék vagy nem is léteznek. Kórházi környezetben való használatra más törvények vonatkoznak, így most a fogyasztói termékekre koncentrálnak.

Az agyi aktivitást érzékelő technológia fejlesztésével és az ebből való esetleges kereskedelmi használattal a Meta és a Neuralink is foglalkozik, többek között. A kibányászott mentális, agyi adatok segítségével nem csak a célzott hirdetések kapcsán jönne áttörés, de az emberi hangulat elemzése, a célzott értékesítés is új utakon mennének tovább. A Neuralink tavaly óta emberkísérleteket is végezhet, de a Synchron is toborozza már a pácienseket egy nagy klinikai teszthez.

A világban számos kormány dolgozik azon, hogy a neurotechnológiai termékek kapcsán jobban védje a fogyasztókat.

Előzmények