USA, gyerekek: vér tapad Zuckerberg kezéhez

Nem védik meg a közösségi médiás platformok a gyerekeket, az amerikai törvényhozók nem kímélik a tech-vezéreket. Az egyik szenátor szerint vér tapad Zuckerbergék kezéhez.

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa meghallgatja a nagy tech cégek vezetőit, nem halogatják tovább ugyanis a közösségi média ügyét: igen komoly hatásokat gyakorolnak a platformok a gyerkekre.

Az amerikai szenátorok nagyon kemény szavakkal támadták a vezérigazgatókat, és sürgették a Kongresszust a gyors törvényhozásra. Az egyik szenátor szerint olyan mértékben nem védi a gyerekeket ez a sok cég, hogy vér tapad a kezükhöz.


[+]

A törvényhozók igyekeznek tenni valamit, mivel a szülők és a szakemberek szerint a közösségi médiás cégeket csak a profit érdekli, nem a biztonság és a gyerekek.

Lindsey Graham szenátor a Meta vezérigazgatójához fordult, és konkrétan kijelentette Zuckerbergnek, hogy ha nem is ez volt a szándéka, de vér tapad a kezéhez (és a többi cégnek is). A szenátor hozzátette: Zuckerbergnek olyan terméke van, ami embereket öl.

Zuckerberg mellett az X, a Snap, a TikTok és a Discord vezérigazgatója is jelen volt.

Dick Durbin szenátor és az egyik bizottság vezetője a National Center for Missing & Exploited Children számait mutatta meg nekik, ezek alapján a pénzügyi, szexuális zsarolások mennyisége az egekben van. A szexuális ragadozók képeket csikarnak ki a fiatalokból, majd pénzzel zsarolják őket.  Durbin szerint ezt az aggasztó növekedést és a gyerekek szexuális kihasználását a technológiai változások hajtják.

A meghallgatás elején gyerekekről készült videót mutattak be, akiket zaklattak, bántottak. Szülők tucatjai tartották a gyerekeik képeit, akiknek ártott a közösségi média. Többel lehurrogták Zuckerberget vagy megjegyzéseket tettek rá. Josh Hawley szenátor közvetlen és amint arról beszámoltunk, azonnali bocsánatkérésre is kényszerítette Zuckerberget. Zuckerberg megbánását és sajnálatát fejezte ki a tapasztaltak miatt, és ígéretet tett, hogy azon dolgoznak, ez másokkal ne történjen meg. Felelősséget azonban nem vállal a bántalmazások elősegítése miatt, pedig Hawley szerint kellene.


[+]

A feszült beszélgetések során belsős e-mailek is előkerültek, például arról, hogy Zuckerberg visszautasítja egy vezető azon kérelmét, hogy 45-84 mérnököt vegyen fel, hogy a biztonságon javíthassanak.

Az X vezetője azzal védekezett, hogy támogatják a STOP CSAM csomagot, ami felelősségre vonná a tech cégeket a szexuális zaklatások miatt, és perelhetővé is tenné őket az alkalmazásboltokkal együtt. Sok tervezet van, de egyikből sem lett törvény még.

Elon Musk irányítása alatt az X-et is egyre jobban támadják, legutóbb egy Taylor Swift-botrány dagadt fel, mert AI-generálta, szexuális képek terjedtek a sztárról.

A TikTok vezetője szerint az appjukat több mint 170 millió amerikai használja. Elmondta: több mint 2 milliárd dollárt költenek a biztonságra, de arról nem beszélt, az árbevételükhöz képest mennyit költenek erre.


[+]

Többek között Ted Cruz szenátor sem kímélte Zuckerbeget: az Instagramon van olyan figyelmeztető képernyő, ami szexuális gyermekbántalmazásra hívja fel a figyelmet, de mégis megjelenik a kép – Cruz megkérdezte: „Mr. Zuckerberg, mégis mi a fenét gondolt?”. Zuckerberg szerint segíthet, ha átirányítják a felhasználót a forrásokhoz, és nem blokkolják a tartalmat.

Amy Klobuchar szenátor tovább ment: szerinte amikor néhány hete egy Boeing repülő elveszítette repülés közben az ajtaját, senki nem kérdőjelezte meg, hogy le kell szállniuk. Ezért nem érti, miért nem lépnek itt is hasonlót, hiszen tudják, hogy a platformok veszélyesek, és gyerekek halnak meg.

Azóta történt

Előzmények