Nem csak Microsoft Office van

A brit kommunikációs és technológiai oktatási ügynökség (British Educational Communications and Technology Agency – Becta) e havi jelentésében úgy fogalmazott, hogy a szigetországi oktatási intézmények számára nem szükségszerű, hogy a Microsoft Office programcsomagot válasszák az iskolákban folyó digitális tevékenységek számára. A brit kormányzat tanácsadó testületeként is funkcionáló társaság úgy véli, hogy Microsoft elterjedt és tekintélyes szoftverén kívül bőven található a digitális világban olyan ingyenes vagy olcsóbb program, mely tökéletesen kielégíti az oktatók és a diákok igényeit. A jelentés hat alkalmazást sorol fel, melyekkel veszteség nélkül kiváltható a Microsoft Office: az OpenOffice.org, a Corel WordPerfect Office, a Star Office, a Lotus SmartSuite, a Sun’s One SE és az EasyOffice. A társaság véleménye szerint ezek a programok, bár potenciálisan nem tudnak annyit, mint a Microsoft kínálta Office, de az oktatási szükségleteket tökéletesen kielégítik.

A szakemberek összesen kilenc alternatív programot vizsgáltak meg, s ezek közül három (a Microsoft Works csomagja, a Tesco üzletlánc által kínált Ability Office és a Google online alkalmazásai) nem érték el a kívánt színvonalat. Stephen Lucey, a Becta vezetője elmondta, hogy a versenytársak termékei közötti tájékozódásban szeretnék segíteni az oktatási intézményeket.

A vizsgálat során megállapították, hogy ugyan a Microsoft Office 2007 programcsomagja 176 eszközzel és kiegészítővel gazdagabb, mint az Office 2003, ám értékelésük szerint ezek olyan bővítések, melyeket a magánszektor tud igazán kihasználni, az iskolák számára semmiféle előnyt nem tartalmaznak a fejlesztések.

A Microsoft vitatja a Becta megállapításait. Steve Beswick, a vállalt nagy-britanniai oktatási igazgatója kijelentette, hogy az iskolák nem juthatnak a szabad szoftverek révén olyan szolgáltatásokhoz, melyeket a Microsoft programjai kínálnak.

A társaság képviselői és szimpatizánsai – mint például Mark Taylor, az Open Source Consortium, a nagy-britanniai székhelyű egyesület alapítója is – azt állítják, hogy a drága Microsoft program számtalan olyan eszközt kínál, melyet az átlagos felhasználó – így például a diákok – soha nem használnak, tehát fölösleges egy ilyen nagy tudású programot megvásárolni – minek ágyúval verébre lőni? Taylor emellett álláspontjának erősítése végett megjegyezte azt is, hogy a Microsoft Office-ról való áttérés az OpenOffice-ra kevésbé körülményes, mint két Microsoft-program közötti váltás.

A Becta jelentésének végén az Office-szal kapcsolatos tanácsok után azt is ajánlja, hogy az iskolák ne térjenek át a Windows Vistára, mert a befektetett költség nem éri meg a számukra.

A Microsoft mindezek ellenében hatvannapos ingyen használattal igyekszik rávenni a brit oktatási intézményeket a váltásra.

Azóta történt

Előzmények