Ingyen pendrive szabad szoftverekkel a középiskolásoknak


Okos cuccok

Franciaországban a fővárosi önkormányzat azt tervezi, hogy az ősztől kezdődő tanévben 175 ezer olyan USB-s pendrive-ot adnak a párizsi középiskolásoknak, melyeket nyílt forráskódú szoftverekkel töltenek meg.

A 15–16 évesek között szétosztandó pendrive-ok többek között e-mail hozzáférést és böngészőt biztosítanak, emellett a diákok felmásolhatják rá dokumentumaikat, hogy elvigyék magukkal az iskolába, a barátaikhoz vagy az internetkávézókba. Az önkormányzat szóvivője, Jean-Baptiste Roger pénteki bejelentésében elmondta, hogy feltett céljuk a tanulók közötti informatikai esélyegyenlőtlenséget eltüntetni, s ez a megoldás sokkal olcsóbb és célszerűbb, mintha megpróbálnák notebookokkal ellátni a diákokat.

A flash-drive-ok a tervek szerint a Firefox 2 böngészőt, a Thunderbird e-mail klienst, az OpenOffice.org alkalmazást, audio- és videolejátszót, valamint egy azonnali üzenetküldő programot fognak tartalmazni. A pontos összeállítás még változhat, mert folynak a tárgyalások az eszköz gyártójával, de az bizonyos, hogy szabad szoftverek szerepelnek majd rajta.

A Mozilla Europe elnöke, Tristan Nitot meglepődve, ám kitörő örömmel fogadta a kezdeményezést, s kifejtette, hogy egy ilyen lépés kiváló módszer a szoftverkalózkodás elleni küzdelemben – mindaddig, amíg a pendrive-ok szabad és legális szoftvereket tartalmaznak. Majd – természetesen – hozzátette: „Sokkal jobb ezeket használni, mint a Microsoft Office-t: olcsóbb annál és teljesen legális.”

Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor az önkormányzat folytatni kívánja a nagyjából 2,6 millió euróba kerülő projektet, hiszen idén csak körülbelül minden ötödik diák juthat ilyen eszközhöz.

Azóta történt

Előzmények