Microsoft-botrány a Wikipediánál


A Microsoft, meglehet, végleg magára haragította Jimmy Walest, a Wikipedia alapítóját és működtetőjét, amikor tegnap kiderült, hogy a szoftveróriás pénzt kínált egy bloggernek (aki persze nem amatőr, hanem IT-szakember) a Wikipedia bizonyos szócikkeinek kijavítása céljából.

Mint ismeretes az online enciklopédiát önkéntesek szerkesztik, s bárki írhat vagy módosíthat benne szócikket. Szintén önkéntesek a szerkesztők és a moderátorok, akik ügyelnek arra, hogy PR-cégek, politikai vagy üzleti kampányokat lebonyolító vállalkozások s már efféle, önös érdekeiket néző csodabogarak anyagai ne kerülhessenek be az adatbázisba. A fenti elvekből egyenesen következik, hogy a pénzért végzett bérmunka sem megengedett.

„Végtelenül csalódott vagyok, hogy ezt kell hallanom a Microsoftról” – nyilatkozta az eset kapcsán Wales, s hozzátette, ha a cég vezetői elégedetlenek a szócikkek tartalmával, akkor az enciklopédia több lehetőséget is biztosít a javításra, emellett egyéb, nyilvános, átlátható módon is kifejezhették volna egyet nem értésüket.

A Microsoft képviselője elismerte, hogy fizetés felajánlásával valóban megbíztak valakit azzal, hogy a Wikipediában helyesbítse azokat a szócikkeket, amelyek a nyílt forrású dokumentumok szabványáról és a Microsoft rivális formátumáról szóltak. Catherine Brooker szóvivő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az érintett téves adatokat tartalmazó szócikkeket nyilvánvalóan az IBM embere írta, mivel ők nagy támogatói a nyílt forráskódú szabványnak. Ők csak felkértek egy független szakértőt, hogy a nyilvánvaló téves információkat javítsa ki, hiszen a Wikipedia érdeke is, hogy helyes adatok szerepeljenek az enciklopédiában.

Rick Jelliffe, a Microsoft által felkért ausztrál szakértő nem kívánt nyilatkozni, ahogy az IBM sem akarta kommentálni Brooker kijelentését. Jelliffe egyébként blogjában hétfőn visszautasította a Microsoft-pártiság vádját, s azt írta, hogy ő a szabványok megszállottja, ezért a szakmája iránti szeretetből mondott igent a redmondiak kérésére, mert ő maga is pontatlannak tartja az érintett szövegeket.

Azóta történt

Előzmények