Kiszivárgott a Vista és az Office 2007

Amint az várható volt, néhány nappal az elkészülte után – és több mint két héttel a hivatalos vállalati premier előtt – felkerült az internetre a Microsoft új operációs rendszerének végleges, ún. RTM változata. Online hírforrások szerint fájlcserélő hálózatokon, torrentként és Usenet listákon letölthető az Office 2007 is.

A build 6000 verziószámot viselő Vista-változathoz egy korábbi béta termékkulcsát is mellékelték, de az operációs rendszer így is csupán 30 napos próbaverzióként használható, hiszen az internetes termékaktiválás – amely az ennél hosszabb távú használat esetén megkerülhetetlen – még el sem indult. A türelmetlen felhasználók amúgy sem mennek sokra a kiszivárgott verzióval, mivel a Vista rendszeresen ellenőrzi majd a kulcs eredetiségét, és ha hamis kódot talál, csökkentett funkcionalitású módba vált. (Ne feledjük: a szoftvereket nem azok forrásának törvényessége, hanem a termékkulcs valódisága, eredetisége teszi eredetivé.) Többen azonban bíznak abban, hogy rövidesen elkészül az a törés is, amely kiiktatja a kötelező aktiválást.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a két új kulcstermék kiszivárgásának hírét.

Amint arról beszámoltunk, a Microsoft a Vistát és az Office 2007-et a vállalati ügyfelek előtt november 30-án leplezi le. A New York-i eseményen – ahol bemutatják az Exchange Server 2007-et is – Steve Ballmer elnök-vezérigazgató lesz a házigazda. A rendezvényre szóló meghívó felhívja a figyelmet: tíz éve nem volt arra példa, hogy e fontos termékek új verzióit egy időben indítsa útjára a vállalat. (Más kérdés, hogy ez ezúttal sokkal inkább kényszerűségből, mint tudatos forgatókönyv szerint alakult így.) A kiskereskedelmi premier 2007. január 30-án lesz.

Azóta történt

Előzmények