NASA-szerződéseket nyert a SpaceX és az Amazon

A jelenlegi műholdhálózat cseréje miatt nyert 278,5 millió dollár összértékű szerződéseket a SpaceX és az Amazon.

Az amerikai űrügynökség a jelenlegi műholdhálózatát privát cégek által épített rendszerekre cseréli, ennek kapcsán pedig most 278,5 millió dollár összértékű szerződéseket nyert a SpaceX és az Amazon.

A NASA nem csak az űrkommunikáció terén, hanem általánosságban is egyre inkább a privát cégekre építi a működését, és szeretné tovább élénkíteni az aktivitást a szférában (legyen szó kommunikációról vagy emberek felküldéséről).

Az Amazon bő 3000 műholddal tervezett Kuiper hálózata 67 millió dolláros szerződést nyert, a Space már most 2000 műholdas Starlinkje 70 millió dollárosat.

A NASA jelenleg a Tracking and Data Relay Satellite hálózatát használja a bolygó körül keringő űrjárművekkel való kommunikációra. A cél az, hogy az iparág beinduljon, a lehetőségek a NASA-n kívül mások számára is adottak legyenek, a költségek pedig csökkenjenek.

A szerződések szerint mindkét cégnek 2025-re kellene befejezni a fejlesztéseket a bemutatókat. Szerződött a NASA-val még az Inmarsat, a SES, a Telesat és a ViaSat is. A műholdas internetszolgáltatás piacán nagyon kiélezett a verseny, elemzők szerint egy teljesen működőképes hálózat dollármilliárdos bevételeket produkálhat. A fejlesztés alatt álló Starlink már most több ezer ügyféllel rendelkezik, az Amazon még idén fellövi az első műhold-prototípusokat.

Azóta történt

Előzmények