Sürgősen saját, internetes műholdhálózat építésébe kezdene az EU

Az EU-tagállamok egyetértenek abban, hogy a régió függetlensége érdekében erre szükség van.

Az EU űrterveiről a napokban sok érdekességet hallottunk, azóta pedig a tagállamokat képviselő EU-s miniszterek megállapodtak abban, hogy az EU-nak valóban önálló műholdhálózatra van szüksége – az infrastruktúra gyors internetelérést sugározna.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint a blokk ebben teljesen egyetért, Emmanuel Macron francia elnök szerint pedig a SpaceX Starlinkhez hasonló, előrehaladott projektektől független műholdas konstelláció megépítése szuverenitási kérdés Európa számára.

A mai internetes adatforgalom zömét továbbra is a tenger alatti kábelek biztosítják, egyes elemzők szerint azonban forradalmat hozhatnak a műholdas internethálózatok. Macron szerint ebből Európa sem maradhat ki, az ilyen konstellációk határozzák majd meg az életünket, létezésünket. Utalt rá, hogy az ilyen típusú internetet önvezető járművek, mentőegységek, különféle szolgáltatók, tengeri áruszállítók is használják majd.

Macron szerint nem elfogadható, hogy európai, internetes műholdhálózat hiányában átadjuk más hatalmaknak a helyiek egészségügyi és forgalmi adatait, miközben azokat a feleket nem az európai törvények szabályozzák. Macron közölte: Európának sürgősen cselekednie kell, hogy felvegye a versenyt az USA-val, Kínával és Oroszországgal.

A tudósok, a környezetvédők, az átlagemberek és a NASA persze nem feltétlen örülnek majd, ha régiók és cégek tömegei építenek ki saját műholdhálózatokat…

Azóta történt

Előzmények