A NASA-t nagyon aggasztják a SpaceX Starlink műholdjai, veszélyben a küldetések

Nem tetszik a NASA-nak, hogy ennyi műholdat lőne fel a SpaceX, súlyos aggályaik vannak a Starlink űrrepülésekre és tudományra gyakorolt hatásai miatt.

Régóta vitatéma a szakemberek és a laikusok körében is, hogy mennyire jó ötlet az, hogy cégek egész sora indít globális, műholdas internetszolgáltatást, amihez több ezer, inkább több tízezer műholdat lőnének fel, külön-külön. A SpaceX maga idővel több mint 40 ezer műholdat működtetne a Starlinkhez.

A téma kapcsán most maga a NASA szólalt meg. Az amerikai űrügynökség jelezte: nagyon aggasztják a SpaceX műholdfellövési tervei a Starlink kapcsán. A SpaceX jelenleg 12 ezer műhold fellövésére kapott engedélyt az internetszolgáltatásához, de engedélyt kért már egy második-generációs, 30 ezer műholdból álló konstelláció fellövésére is.

A Starlink miatt veszélyben a tudomány és az űrutazás?

A NASA az FCC-nek, a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak kijelentette: a NASA aggódik az esetleges, egyre gyakoribb összetalálkozások, -ütközések miatt, továbbá komoly aggályai vannak a Starlink tudományos és emberi űrrepüléses küldetésekre gyakorolt hatásai kapcsán.

Azt elismerik, hogy jelenleg (1469 aktív Starlink-egység, 2000 fellövése mellett) az automatizált kitérőrendszerek mellett kicsi az esély ilyesmire, de úgy gondolják, hogy a tervezett mennyiségnél a rendszer már nem lehet működőképes, különösen alacsony keringési pályán. Hozzáteszik, hogy nem szabad feltételezni a meghajtórendszerek, érzékelők, szoftverek és az esetleges kézi beavatkozás 100 százalékos megbízhatóságát, hibamentességét.


[+]

A NASA konkrétabban is fogalmazott: ha a SpaceX garantálná a nulla ütközést, gyakorlatilag akkor is útban vannak a műholdak. Tartanak tőle, hogy a SpaceX műholdjai akadályozzák majd a Nemzetközi Űrállomásra indított küldetéseket, ellátmányokat, bizonyos rádiófrekvenciákat, illetve űrjárművekkel ütköznek majd. A Hubble működését is problémásnak látják.

A NASA szerint jelenleg úgy 25 ezer követett objektum kering bolygó körüli pályán, ebből úgy 6100 van 600 kilométer alatt. A SpaceX második-generációs bővítése az első számot több mint megduplázná, a 600 kilométer alatti mennyiséget több mint megötszörözné.


[+]

A nagy mennyiségű fellövések kapcsán asztrofizikusok és egyéb tudósok újra és újra jelzik: aggódnak, hogy ennyi műhold zavarja majd a munkájukat, és több tapasztalatot kellene gyűjteni, mielőtt mennyi műholdat fellőnének a cégek. A NASA is alapos teszteket kér.

Az Amazon sem pihen

Míg a SpaceX nem reagált a NASA aggályaira, addig elmondható, hogy hamarosan az Amazon alá tartozó Kuiper is az űrügynökség célkeresztjébe kerülhet. Utóbbi ugyanis legalább 10 milliárd dollárt fordít 3236 internetsugárzó műhold fellövésére. Az Amazon egyébként maga is sérelmezni az FCC-nél a SpaceX terveit (és a Dish Network is). Az Amazont az aggasztja, hogy a SpaceX több mint 10 ezer műholdat működtetne ugyanabban a magasságban, mint a Kuiper.


[+]

Bár a műholdas internet telepítése extrém mértékben költséges, ilyen formában ritkán lakott és nehezen kiszolgálható területekre is gyors internetet juttatnának, még természeti katasztrófák esetén is.

Azóta történt

Előzmények