Dollármilliárdokat költ műholdkilövésekre az Amazon a Starlink elleni harcban

Felzárkózna Elon Musk rivális, SpaceX alá tartozó Starlink szolgáltatásához az Amazon, ezért nagy összeget költ el.

Az Amazon három céggel is megállapodásokat kötött műholdak fellövéséről, erre a célra pedig dollármilliárdokat költ el annak érdekében, hogy felzárkózzon a szintén műholdas internetszolgáltatást biztosító Starlinkhez, ami az Elon Musk alá tartozó SpaceX projektje.

Egyre nagyobb a kategóriában a verseny, a riválisok csak most kezdenék behozni a hátrányt. Az Amazon például az első két prototípust még idén fellőné.

A Project Kuiper keretében a következő 5 év során 83 kilövést tart az Amazon. Az Arianespace Ariane 6 rakétákkal 18 kilövést írtak alá, a Jeff Bezos által indított Blue Origin New Glenn rakétái 12 vagy több kilövést garantálnak, míg az ULA Vulcan Centaur rakétái 38-at (utóbbi a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása).

A három cég együtt elegendő kapacitást biztosít az Amazon műholdhálózat telepítéséhez, egyelőre ugyanakkor olyan rakétákra szól a szerződés, amelyek fejlesztése folyamatosan csúszik. A három rakéta a fenti sorrendben 40, 61 és 45 műholdat tud egy alkalommal felvinni.

Az Amazon több lábon szeretett volna állni a kockázatcsökkentések miatt, az Arianespace számára pedig ez az eddigi legnagyobb szerződés, 2,5 év megbeszélés után. A kilövések 2024 és 2027 között mehetnek végbe, alacsony keringési pályán egyelőre bő 3000 műholdat használna a Project Kuiper.

Azóta történt

Előzmények