Űrlézereket épít a Sony

A Sony legújabb leányvállalata a kisebb műholdak kommunikációját segíti majd lézerekkel.

A Sony új leányvállalatot indított: a cég olyan eszközöket épít majd, amely a kisebb műholdak egymással való kommunikációját teszi lehetővé, lézerek segítségével.

A Sony az űriparba betöréssel úgy használná ki a lézerek előnyeit, hogy megoldja a rádiófrekvenciák korlátait. Az új eszközök műholdak között és műhold – földi állomás között is működnek majd.

Azt nem lehet tudni, hogy a Sony mikor áll elő az első termékével, vannak-e már ügyfelei, illetve mennyit fektetnek ezekbe a technológiákba. Most azonban nagyjából 12 ezer műhold kering bolygó körüli pályán, de ez a szám a következő években elképesztő mértékben és tempóban nőhet; ugyanis rengeteg cég szeretne komplett műholdhálózatokat kiépíteni az egész bolygót lefedő internetszolgáltatás biztosításához (a legnagyobb a SpaceX és az Amazon).

A SpaceX egyébként maga is használ házon belül lézeres kommunikációs eszközöket a Starlink-műholdakhoz. A Sony állítólag 2020-ban már hajtott végre sikeres teszteket, akkor a Nemzetközi Űrállomásról küldtek nagyfelbontású képadatokat Japánba, egy földi állomásra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények