Kiberfenyegetést tárt fel a Microsoft ukrán szervereken

A vizsgálat még folyik, de nagy valószínűséggel egy jelenleg még nem aktív zsarolóvírusról van szó, mellyel meg lehet bénítani a megfertőzött rendszereket.

A Microsoft a hétvégén adott ki arról közleményt, hogy több tucat ukrán kormányzati és magánrendszerben fedeztek fel egy jelenleg „alvó”, de potenciálisan igen nagy károk okozására képes malware-t, kártevő programot. A közlemény szerint a vírus indulásra kész, csak a parancsot kell kiadni hozzá.

Hirdetés

A vállalat blogbejegyzésében jelzik, hogy a Microsoft szakemberei múlt hét csütörtökön fedezték fel a kártékony kódot – nagyjából egy időben azzal, amikor a helyi hatóságok állítása szerint mintegy hetven ukrán kormányhivatalt egy átfogó kibertámadás ért, így e szervezetek weboldalai átmenetileg elérhetetlenné váltak. Sem az akkori támadás, sem a mostani kód eredetéről nincs információ, de a konkrét bizonyítékokat fel nem mutató ukrán hatóságok Oroszországot sejtik a háttérben, akik szerintük belorusz közreműködéssel hajtják végre akcióikat.

A bejelentés a jelenlegi körülmények között természetesen azonnal felkeltette a politikusok érdeklődését is: Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egy tévéműsorban jelentette be, hogy meg fogják vizsgálni a Microsoft által feltárt kódot, ugyanis a feszült helyzetben kiemelt figyelmet fordítanak az esetleges kiberhadviselési akciókra is.

A jelentés szerint a malware kódját körülbelül akkor telepítették fel az ukrán rendszerekbe, amikor a háromnapos Oroszország–Egyesült Államok–NATO találkozó eredménytelenül záródott le. A program elemzése még zajlik, de elsőre úgy tűnt a szakembereknek, hogy úgy működik, mint egy zsarolóprogram, vagyis képes a célba vett rendszert teljesen leblokkolni.

Tom Burt, a Microsoft ügyfélbiztonságért felelős alelnöke közölte, hogy a rendelkezésre álló módokon segítik az érintetteket, hogy detektálják és ártalmatlanítsák a fenyegetést.

Pénteken az EU is bejelentette, hogy támogatják Ukrajnát a kibertámadások elleni védekezésben.

Azóta történt

Előzmények