Az Egyesült Királyság készen áll a kiberháborúra

A védelmi miniszter szerint a jelenlegi válságban egyértelmű, hogy ki az agresszor.

Amennyiben Oroszország egy ukrajnai invázió megindulása után célba veszi Nagy-Britannia számítógépes hálózatait, Nagy-Britannia készen áll a visszacsapásra a kibertérben – közölte tegnap a brit védelmi miniszter.

Ben Wallace úgy fogalmazott: „Katona vagyok – nekem mindig azt tanították, hogy a védekezés leghatékonyabb része a támadás.” Arra is kitért, hogy a hadseregnek fejlett technológiái vannak kibertámadások végrehajtására – ezeket a módszereket egy Anglia északnyugati részén fekvő bázison fejlesztik, és sürgette a képviselőket: „Ha szükséges, az oroszok kapják vissza mindazt, amit nekünk küldenek.”

Kifejtette, hogy Nagy-Britannia a várható invázió lépéseire – pl. repülési tilalom Ukrajna felett, kereskedelmi blokád stb. – válaszul szankciókat vezetne be, pl. célba vennének a Kremlhez köthető vállalatokat, gazdasági szervezeteket.

Ugyanakkor, mondta a miniszter, bár ők készen állnak, csak az Európai Unióval történő egyeztetés után, a várható szankciócsomaggal összhangban fognak cselekedni.

Ben Wallace egyébként tavaly márciusban mutatott be egy olyan tervezetet, melyben parancsba adta a nemzeti kibervédelmi erő nagyszabású fejlesztését. Erről a folyamatról most azt mondta el, hogy a keretek már készen vannak, és fokozatosan erősödnek a rendszer képességei – de a részletekről nem kíván beszélni.

Azóta történt

Előzmények