Múzeumba került a Masat-1 makettje

A Magyar Nemzeti Múzeumban kapott helyett ezer nappal a Masat-1 kilövését követően az a makett, amelyet az első, teljesen magyar kisműholdról mintáztak A makett 2014 november 10-én, a kisműhold alkotóinak ajándékaként került a múzeumba.

Hirdetés

A Masat egyébként nevét a Magyar és a satellite szavakból kapta, ez volt első, teljesen magyar építésű műhold. A 10 centiméteres élhosszúságú kockát (pikoműholdat) a BME-n fejlesztették és magyar idő szerint 2012. február 13-án lőtték fel az űrbe.


(forrás: MTI, Máthé Zoltán)

A Masat-1 célja mindössze annyi volt, hogy a 10x10x10 centiméteres kockába beleférjen az 1 kg tömegű rendszer, aztán ez élje túl a fellövést és az űrbéli körülményeket is. A kezdeti nehézségek után még fényképet is sikerült készíneiük az aprócska műholddal, mely a 70 centiméteres amatőr rádiósávot (437,345 MHz) használja, így telemetriai adatait bármelyik rádióamatőr vételezheti a pálya ismeretében. A műhold a digitális telemetria mellett a HA5MASAT hívójelet is küldi morzekód formában a könnyebb azonosíthatóság érdekében.

A Masat-1 fotója Dél-Afrikáról
A Masat-1 fotója Dél-Afrikáról

A minimum három hónapos élettartamra tervezett aprócska műhold 2012 februári fellövése óta teszi a dolgát és küldi a jeleket.

Azóta történt

  • Ma landol a Rosetta

    A tíz évvel ezelőtt indított űrszonda ma megpróbál leszállni egy üstökösre. Ha sikerül, az bekerül a történelemkönyvekbe. Sok a kérdőjel.

  • Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája

    Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája a Philea, azóta zenét hallgat. Most ön is kipróbálhatja, milyen buli megy 500 millió kilóméterre a Földtől.

  • Fiatalok kutatás-fejlesztési projektjeit támogatja a Siemens

    Idén 12 hallgató és további 6 diákcsoport kapott ösztöndíjat a vállalattól, összesen mintegy ötmillió forint értékben. Az elismeréseket a cég elnök-vezérigazgatója adta át a fiataloknak november 17-én.

Előzmények