Finn technológiai cég támogatja a magyar holdjárót

A Google Lunar XPRIZE magyar versenyzője, a Puli Space csapat bejelentette, hogy immár egy finn céget, a Tuxera Inc-t is támogatói között tudhat. A Tuxera, a fájlrendszerek és streaming technológiák szegmensében piacvezető vállalat a Puliban rejlő innovációs lehetőségek, az izgalmas űrkutatási képesség és – nem utolsó sorban – a „meg tudjuk csinálni” hozzáállás miatt választotta a magyar csapatot.

A Puli Space 2010 óta fejleszti holdjáróját, és céljuk, hogy az első magánforrásból finanszírozott csapatként elérjék vele a Holdat. A 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE verseny célkitűzése, hogy megihlesse a kutatókat, gondolkodókat, mérnököket egy alacsony költségekkel fejleszthető, robotizált felderítőegység kialakításához. A győzelemhez egy holdjárót kell küldeni a Hold felszínére, ahol legalább 500 métert kell megtennie és nagy felbontású videó- és képanyagot hazaküldenie a Földre. A nemzetközi verseny 29 indulójából mára csak 18 csapat maradt versenyben; céljuk, hogy 2015 végéig teljesítsék a küldetést.

„A verseny egy életre szóló lehetőség, hogy új technológiákat fejlesszünk ki, és ezáltal lehetővé tegyük a rendszeres űrutazást a Holdra. Új területeket fedezünk fel, és minőségi szolgáltatásokat kínálunk az űrben rejlő üzleti lehetőségek iránt érdeklődő befektetők számára. A sikerhez a kiváló csapat mellett az igen jelentős anyagi hátteret is meg kell teremtenünk, és további szakmai együttműködőket kell találnunk.” – nyilatkozta dr. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és a csapat vezetője. „Nagyon örülünk, hogy a Tuxera felismerte ezt a lehetőséget, és partnereink között tudhatjuk.”

„Az 1970-es évek amerikai-szovjet űrversenye óta csupán egyetlen eszköz landolt a Holdon – a kínaiaké. A politika már nem foglalkozik azzal, hogy újra elérjük a Holdat; ez most már rajtunk múlik” – kommentálta a megállapodást Mikko Välimäki, a Tuxera vezérigazgatója.

Azóta történt

  • Európa legjobbja a magyar informatikus csapat

    Az október 2-4. között Franciaországban lezajlott szakmai Európa-bajnokságon a magyar informatikus csapat magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az aranyérmet.

  • Múzeumba került a Masat-1 makettje

    Az első teljesen magyar műhold élethű mása a Masat-1 fellövése után ezer nappal került a Magyar Nemzeti Múzeumba.

  • Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája

    Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája a Philea, azóta zenét hallgat. Most ön is kipróbálhatja, milyen buli megy 500 millió kilóméterre a Földtől.

  • Magyarok az űrben

    A Telenor Okostelefon Akadémián előadást tartott a Puli Space Technologies, a SES pályázatán pedig egy magyar diák is közönségdíjat kapott.

Előzmények

  • Civilek élesztették fel a veterán műholdat

    A szimpla érdekesség mellett nagyon fontos az ISEE-3 története: arra mutat rá, hogy ma már valóban megtörténhet az, hogy a korábban kizárólag állami és katonai monopóliumnak számító űrkutatásba a magánszféra is komolyan beszállhat.