Civilek élesztették fel a veterán műholdat

Az elmúlt hónapokban számtalan híradás szólt arról, hogy a NASA egyik „történelmi relikviája”, az 1978-ban pályára állított ISEE-3 műhold – bár már rég lemondtak róla – még mindig működőképes, és sokan akadtak olyanok, akik úgy ítélték meg: fel lehet még használni.

Hirdetés

Az eszköz támogatásától az elsősorban a megnyirbált költségvetése miatt elálló NASA ugyan kijelentette, hogy segítséget semmilyen módon nem tudnak adni, ám a legfontosabbat megtették: a kommunikációra még mindig képes műholdhoz megadták a hozzáférési engedélyt. Mindez rajongó szakmabelieket – aktív és nyugdíjas mérnököket – fellelkesített, és a Google támogatásával összehoztak egy teljesen civil projektet, hogy a műholdat még egy utolsó feladat végrehajtására rávegyék – mielőtt az eszköz elindul a Naprendszerből kifelé. A legfontosabb lépés ezen az úton az volt, hogy sikerült a műholdhoz tartozó dokumentációt megszerezni, majd ezt sokakkal megosztani.

A kaliforniai Skycorp Inc. és a Google Creative Labs által vezetett akció összejött: szombaton a felgyorsításra szánt műhold a Hold felszínétől nagyjából 16 ezer kilométeres távolságra repült el. Az eszköz ezek után elindult hosszú útjára a mélyűrbe.

Az ISEE-3 egyébként bőven megszolgálta a befektetést: első időszakában a Föld mágneses mezejéről küldött adatokat, majd a strapabíró eszköz a bolygónkat megközelítő üstökösöket figyelte meg – egészen 1997-ig, amikor a NASA úgy döntött, hogy már nem tudják tovább használni.

De valamit nagyon jól csinálhattak az 1970-es években az akkori mérnökök, mivel a műhold a mai napig működőképes maradt, és ezen buzdultak fel a szakmához értő magánemberek idén áprilisban, akik az „ISEE-3 Reboot Project” keretében közösségi támogatással több mint 150 ezer dollárt gyűjtöttek össze, hogy újraindítsák az eszközt.

A résztvevők létrehozták az ISEE-3 Interplanetary Citizen Science Mission nevű csoportot, melynek fő célja, hogy a felébresztett és hosszú útra indított műhold által közvetített információkat mindenki számára elérhetővé tegyék.

Azóta történt

Előzmények