Az eddigi legjobb Firefox böngészővel állt elő a Mozilla

Lent és fent olyan újításokkal álltak elő, melyek sokak igényeit kielégítik. Az 57-es verzió sem tökéletes, de nagyon jó, ajánlott.

Sokan régóta várják már a többször beharangozott új Firefox-verziót, az 57-es számot viselő Quantumot, mely a böngésző 13. születésnapja után nem sokkal jelent meg. Joggal, hiszen komoly ígéretekkel szembesültünk, és a böngészőre rá is fért egy koncepcionális nagy frissítés. Tegnap óta már nemcsak a tesztelők számára elérhető az új változat, és meg kell mondjuk: kiváló lett. Ezt leginkább az jelzi, hogy nemcsak a kockák számára jelentek meg újítások, hanem az átlagfelhasználó is azonnal tapasztalhatja, hogy jobb, gyorsabb, ügyesebb, okosabb lett a böngészője.

Az IT café olvasóinak az újdonságok nem igazán azok, hiszen a Mozilla lelkes aktivistája, Szalai Kálmán már hónapok óta igyekszik bemutatni a Quantum jellemzőit, több cikkben is leírta az újításokat, így itt most írásai alapján csak nagyon rövid összefoglalót adunk – elmondva, hogy az új verzió tesztelés nélkül és teszteléssel is gyorsabb, alkalmazkodóbb, kézre állóbb, mint a korábbiak (a sokat emlegetett memóriahasználattal ne foglalkozzunk, mert bár ebben is ugrásszerű javulás tapasztalható, a modern hardvereknél ez már szinte semmit nem számít).

Kálmán elmondta, hogy megváltozik a menü is, az eddigi hamburgermenü új kinézetet kap. A nagy ikonok helyett a hagyományosabb menüre emlékeztető komplex Flow menü jelenik majd meg. Ebbe új elemeket nem lehet tenni, viszont a legszükségesebb menülemek eleve kint vannak, és a testre szabás segítségével az eszköztáron is elhelyezhetők a további eszköztár gombok. Azok a gombok amelyek nem férnek ki éppen, a „>>” gomb alatt lesznek elérhetőek. Ez a megoldás, jobban emlékeztet a hagyományos menühasználatra, mégis a Firefox testreszabható marad.

Az intelligens címsor összevonhatóvá válik a keresőmezővel, ezt a beállítások között lehet szabályozni. A címsor végén egyre több akciólehetőség jelenik meg, az eddigi kedvencekhez rakás mellet a „...”-al jelölve a címsor másolásától, a lapküldésig, újabb lehetőségeket helyez elérhető közelségbe a böngésző.

  • az új verzió emellett támogatja az AMD GPU-k hardveres VP9 dekódolását, így ezek a videók kevesebb erőforrást használnak majd
  • az akadálymentesítés jelzője megjelenik a címsorban, amikor ezek a szolgáltatások használatban vannak
  • megjelent a Date/Time bemeneti mező támogatása is
  • a Linux-felhasználók is megkapják a Windows és MacOS kiadásokban 6 hete már debütált biztonsági újdonságot, amely biztonságosabb sandbox elkülönítést biztosít
  • a fejlesztők eltávolítottak a megosztás gombot, amely mostantól a Share Backported kiterjesztés telepítésével érhető el.

Tessék kipróbálni: a gyorsan pörgő Chrome-nak és a gőzerővel fejlesztett Vivaldinak méltó versenytársa. Mi, felhasználók pedig csak örülhetünk annak, hogy versenyhelyzet van a piacon, és csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy a héten épp melyik csapat mivel áll elő.

Azóta történt

Előzmények