Megjelent az új Firefox: a Quantummal gyorsabb és stabilabb

A frissítés alapértelmezetten világos és sötét témákkal, valamint TLS1.3 támogatással érkezik. Megváltozik a fejlesztési és kiadási ütemezés is.

Megérkezett a tavaly ősszel beharangozott Project Quantum, a következő generációs böngészőmotor-fejlesztési projekt első tavaszi virága a „Quantum Compositor”.

A Quantum projekt elsődleges célja, hogy a elérhetővé tegye az erős párhuzamosságra és memóriabiztonságra kihegyezett Rust nyelven íródott, fejlesztői állapotú Servo böngészőmotor komponenseit a végfelhasználóknak szánt Firefox böngészőben.

Az elmúlt évben – hosszas és viszontagságos fejlesztés után – végre bekerült a Firefox böngészőbe a Electrolysis projekt, amellyel a felhasználói felület és a oldalak tartalma külön folyamatba került, így növelve a böngésző stabilitását, biztonságát (és memóriafogyasztását), miközben gyorsult is az alkalmazás.

Miközben óvatos terjesztés és ellenőrzés mellett a teljes Firefox felhasználói bázisa megkapta a modern gépek használatához elengedhetetlen Electrolysist, a fejlesztők már a következő lépésekre koncentrálnak. Egyrészt a jelnlegi 1:1 folyamat beállítás mellett stabilizálják a 1:2, 1:4, 1:8, 1:n tartalomfolyamatok használatát, másrészt a Project Quantum részeként, igyekeznek 2017 végéig a Servo újdonságait modulról modulra átemelni a Firefoxba, hogy a szoftver minél inkább kiaknázhassa a modern számítógépek képességeit. Az így kialakuló hatékony és gyors böngészőmotor gördülékeny munkamenetet ígér mind asztali számítógépen, mind mobilon.

A kód alapvető modernizációja mellett a fejlesztők a Quantum projekt kapcsán felülvizsgálják azokat az elveket is, ahogyan a böngészőmotorok készülnek, és szükség esetén az alapkövek újbóli elkészítése árán is a lehető legjobb felhasználói élményt és a hatékonyságot helyezik előtérbe. Ilyen területek a CSS stílusok alkalmazása a különféle elemekre, a DOM műveletek végrehajtása, vagy a grafikus leképzés művelete.

További részletek a Quantum on the the Mozilla wikioldalon találhatóak.

Első fejezet: a Quantum Compositor

A Firefox fejlesztői külön szálba fejtették át a böngészőmotor grafikus leképzőjét. A központi rész szétbontásával a grafikus megjelenítés elemei külön folyamatba kerültek. Ez a rész felelős annak eldöntéséért, hogy mi az, ami a képernyőn egy oldalból látszani fog, valamint ennek leképzéséért is. Ez úgy lehet elképzelni, ahogy egy több réteget tartalmazó képet a képszerkesztő egymásra lapít egyetlen képre. A modern idők elvárásainak megfelelően a Quantum Compositor már elsődlegesen GPU-t használ erre a feladatra, villámgyorsan.

Ameddig ez azonos folyamat volt, ennek összeomlása a böngészőt is megakasztotta. Teszteléskor azt tapasztalták a mérnökök, hogy az ilyen eredetű összeomlások száma 10%-kal csökkent. Az összegyűjtött tapasztalatokról részletes beszámoló.

A Quantum Compositor a felhasználók 70%-ánál érhető el: Windows 10, 8, és 7 (Platform Update) a következő videókártyák esetén: Intel, NVIDIA, AMD.

A fejlesztők Macen nem látták értelmét ennek a fejlesztésnek, Linux-rendszerekről nincs hír egyelőre.

Képernyőmentés és új témák

Az asztali Firefox két új témával érkezik amelyet az Eszközök → Kiegésztők → megjelenésnél lehet bekapcsolni:

  • Compact Light
  • Compact Dark

A megszűnő egykori Aurora, mai nevén Firefox fejlesztői verziójából lehet ismerős, annak a világos és sötét verziója, amely a lehető legkevesebb helyet foglalja el a képernyőn.

 

Firefox
[+]

 

Az androidos Firefox tömörebben jelenítheti meg a lapokat azzal, hogy ha a beállítások között engedélyezzük, akkor két lapot jelenít meg egy sorban, az eddigi egy helyett. Beállítható az Általános beállítások között.

 

Firefox
[+]

 

Egyszerűbb kontroll a webhely engedélyek felett

A weboldalak működéséhez bizonyos esetekben elengedhetetlen, hogy – engedélykérés után – hozzáférjenek a számítógép hardveréhez. Például a egy konferencia-weboldal a kamerához és a mikrofonhoz, egy térképes alkalmazás a jelenlegi helyzetünkhöz, így azt nem kell kézzel megadni. Ugyanígy a hírportálok is küldhetnek értesítéseket is az új cikkekről.

A Firefox e verziójában megújult az engedélykérő és az engedélyek kezelésére szolgáló felület. Ezentúl az engedélyt kérő weboldalon mind ikonnal, mind szöveggel jelzi a böngésző a szükséges engedélykéréseket. A megadott engedélyek későbbi átállításához, csak az Intelligens címsor „i” – információs ikonjára kell kattintani.

 

Firefox

 

További részletek erről a fejlesztésről.

Telepítés Windowson: 32 vagy 64 bit

A Firefox telepítő Windowson az operációs rendszernek alapértelmezetten megfelelő verziót telepíti – de ez választható. Akiknek régi Firefox-telepítése van Windowson, azok megnézhetik, hogy 64 bites gépükön a 64 bites Firefxot használják-e. Erre a Súgó → A Firefox névjegye ablakban megjelenő verziószám utal: 53.0 (64 bites). Ha nem így lenne, érdemes a 64 bites verziót telepíteni.

Platformtámogatás

  • talán az utolsó böngésző volt a Firefox, amely Windows XP és a Vista operációs rendszereket eddig még támogatta. Az 53-as verziótól kezdve azonban már a Firefox sem támogatja ezeket a rendszereket. Az XP és Vista felhasználók Firefox 52 nagyvállalati verzióját használhatják majdnem egy éven keresztül a Firefox ESR 52 programjának köszönhetően
  • a 32-bites Mac OS X szintén nem támogatott, itt szintén a Firefox ESR 52 verziójára válthatnak
  • a Linuxon futó Firefox nem támogatja a Pentium 4 és AMD Opteron processzoroknál régebbi eszközöket

Biztonsági bejelentések

A Firefox új verziója 8 kritikus hibát, valamint több magas kockázatú és közepes hibát is javít. Érdemes ezért is frissíteni.

További újdonságok

  • A Firefox 53 kiadási megjegyzésben további információk találhatók az újdonságokról:
  • a Compact témák használata Privát böngészési módban
  • az olvasó mód megadja a hozzávetőleges olvasási időt
  • lapok küldése az asztalról és mobilra, Firefoxok között a lapra jobb gombbal kattintva
  • a Firefox TLS 1.3 kapcsolatokat használ (ha lehetséges) HTTPS esetén
  • a Mac OS X telepítő mérete kisebb lett
  • a hosszú lapcímek vége az ablak címsorában elhalványított lesz a három ponttal történő levágás helyett
  • a Firefox for Android elérhető arab, héber, perzsa és urdu nyelveken is

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében és egy külön Hacks blog bejegyzésben találhatóak.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

Azóta történt

Előzmények

  • Minden platformon támogatja a WebAssemblyt az új Firefox

    Arról is szól, ha olyan oldalon akarjuk beírni a jelszavunkat, amelyiket nem védi a HTTPS. A Mozilla böngészője többé nem támogatja a NPAPI plugineket.

  • Új esztendő, új Firefox

    A Firefox legújabb stabil verziójában jobb teljesítményre számíthatnak a gyengébb gépek tulajdonosai és a Linux-felhasználók, és megjelent a beépített FLAC támogatás.