Módosított PlayStation 3-at kapnak az európai vásárlók

Felingerelte az elhalasztott premier miatt amúgy is tűkön ülő európai vásárlókat a Sony, amikor a héten bejelentette, hogy egy átdolgozott – a Japánban és az Egyesült Államokban már kapható modelltől eltérő specifikációjú – PlayStation 3-at dob piacra március 23-án a vén kontinensen. A feltételezések szerint a játékgép házának kialakítását is érintő módosítás kiábrándító hozadéka a gyengébb kompatibilitás lesz: az új masina jóval kevesebb olyan játékot tud majd futtatni, melyet az előd PlayStation 2-re írtak. Emiatt sokan azok közül az európai felhasználók közül, akik már jó előre megrendelték várva várt konzoljukat, most becsapva érzik magukat.

A japán vállalat ráadásul azzal is borzolja rajongótáborának kedélyeit, hogy a kompatibilis PS2-játékok listáját egészen a premier napjáig nem hozza nyilvánosságra. A lista – az internet korszakában egyébként nehezen indokolható – visszatartását hivatalosan azzal magyarázzák, hogy az szinte napról napra újabb tételekkel bővül. A cég európai szóvivője azonban a BBC-nek nyilatkozva maga sem tudta véka alá rejteni csalódottságát: „Kiábrándító, hogy nem tudjuk megvalósítani az eredeti célunkat, a teljes kompatibilitást a korábbi generációkkal” – fogalmazott.

A Sony eddig úgy biztosította a teljesen új hardverre épülő PlayStation 3 együttműködését a korábbi generációra írt játékokkal, hogy gyakorlatilag egy PlayStation 2-t is beépített a gépbe. Ezt a drága és pazarló megoldást azért választották, mert a novemberi bemutató idejére nem készült el az eredetileg használni tervezett szoftveres emulátor.

Az európai gépből azonban a magas gyártási költségek lefaragása végett már kihagyják a kompatibilitást biztosító hardvert – vagy legalábbis annak egy részét –, amelynek helyét a szoftveres emuláció veszi át. Ennek fejlesztése – úgy tűnik – még ma is folyamatosan zajlik, mert a vállalat azt ígéri: a márciusi premiert követően is bővülni fog még a támogatott játékok listája, és rendszeresen jelennek majd meg a jobb kompatibilitást biztosító firmware-ek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények