A PlayStation 3 totális katasztrófa

Hirdetés

Az amerikai Game Informer videojáték-szaklap februári száma interjút közöl a nagy sikerű Half-Life és Counter Strike játékokat fejlesztő Valve alapítójával és ügyvezető igazgatójával, aki nem rejti véka alá lesújtó véleményét a Sony új generációs konzoljáról. „A PS3 számos szempontból totális katasztrófa. Úgy gondolom, teljesen világos, hogy a Sony nem találta el, hogy mit szeretnének a felhasználók és a fejlesztők. Még most, ilyen későn is azt mondanám, vissza kéne vonniuk és teljesen át kellene dolgozniuk. Mondják azt: ez egy szörnyű katasztrófa volt, sajnáljuk, és leállunk a forgalmazásával és a fejlesztők győzködésével” – fogalmazott nyersen Gabe Newell. A cégvezető hozzátette, hogy szerinte a Nintendo Wii ügyes masina, és idén karácsonyra jó eséllyel be is előzheti a ma legnagyobb darabszámban eladott Microsoft Xbox 360-at.


Tényleg ennyire rossz?

A nyers kritika aligha jön jól a Sony számára, amely nem tudta teljesíteni a karácsonyi szezonra vállalt forgalmi célkitűzését. A japán vállalat közlése szerint a héten az anyaországban elkelt az egymilliomodik PlayStation 3, és ezzel sikerült elérni az eredetileg december 31-re várt 2 milliós globális eladási célt. Elemzők ma már biztosra veszik, hogy a cég akkor is túlzottan optimista volt, amikor az üzleti év végére 6 millió eladott gépet jósolt. Ezt valószínűsíti az is, hogy az egyesült államokbeli és japán üzletekben általában van készleten a gépből, miközben a Nintendo Wii mindenhol hiánycikk. A gyenge eladások mögött a gyártási nehézségek mellett részben a gép horribilis ára, részben pedig az izgalmas játékok hiánya áll.

Japán elemzők ma már úgy számolnak, hogy a márciussal véget érő üzleti évében a Sony körülbelül 4,5 millió PlayStation 3-tól fog tudni megszabadulni. A Nomura Securities ezt követően sem számít átütő fellendülésre, ezért a 2007-2008-as üzleti évre vonatkozó becslését – radikálisan – 16 millióról 10 millió darabra, a 2008-2009-es prognózist pedig 18 millióról 11 millióra csökkentette.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények