CeBIT: A Blu-ray a trónon


Frank Simonis, a Blu-ray Disc Assosiation (BDA) európai elnöke tegnap a hannoveri CeBIT-en kijelentette, hogy törekvéseik szerint a Blu-ray három éven belül teljesen ki fogja szorítani a DVD-t.

A formátumháború már jó ideje dúl a Sony támogatta Blu-ray és a főképp a Toshiba és a Microsoft ajánlotta HD DVD között. E küzdelem akkor vett igazán komoly fordulatot, amikor a Sony a hatalmas játékkonzol-piacon is a Blu-rayt használta, ugyanis a PlayStation 3 esetében már ezt a technológiát alkalmazták. A cég közleménye szerint tavaly december végéig 1,84 millió PS3-at adtak el Észak-Amerikában és Japánban, s körülbelül egymillió készülék áll a raktárakban, várva a jövő heti európai premiert.

A HD DVD mögött álló üzleti csoport egyelőre vesztésre áll, s a Blu-ray a konzolok után a filmek területén is tovább nyomul, hiszen – mint a 20th Century Fox vezetői közölték (akik a Blu-ray technológiát támogatják) – a heti eladások azt mutatják, hogy háromszor annyi Blu-ray film fogy, mint HD DVD. A nagyobb hollywoodi filmstúdiók közül a döntő többség a Sony technológiáját támogatja, egyedül a Universal kötelezte el magát a HD DVD mellett. A Sony adatai szerint egyébként eddig 5,2 millió Blu-ray lemez talált gazdára a világon.

Európa e területen még le van maradva, de ez – legalábbis a Sony vezetői szerint – csak annak köszönhető, hogy ide még nem érkezett meg a PS3. A vállalat viszont év végéig mintegy hatmillió ilyen konzolt akar kontinensünkön eladni.

A hannoveri bemutatón természetesen jelen volt a HD DVD csapata is, akik prezentációjukon azt mondták – talán beismerve a hollywoodi csatavesztést –, hogy a világ egyéb filmiparát veszik célba, az európai és ázsiai stúdiókat, akik szerintük szívesebben választják az olcsóbb és egyszerűbb HD DVD-t.

Azóta történt

Előzmények