Időseket, betegeket segítő robotot fejlesztenek európai kutatók

A világon sok helyen fejlesztenek időseket, betegeket, sérülteket segítő robotokat (különösen élen jár e területen Dél-Korea és Japán), köztük egy európai, kutatóintézetekből és vállalatokból álló konzorcium, mely a szélesebb és nagyobb célokat tartalmazó Mobiserv Project újabb állomásaként most jelentette be egy ilyen eszköz, egy „elektronikus segítő” legújabb eredményeit. (A projekt összességében egy ilyen robotból, egy elektronizált „okos” otthonból, illetve „okos” ruhákból álló komplex rendszert, környezetet kíván létrehozni, ami minden tekintetben kiszolgálja a rászorulókat.)

A kerekeken mozgó autonóm robotot az elmúlt három évben fejlesztették ki, és felszerelései közé tartoznak a teret érzékelő (sztereoszkópikus) kamerák, a kétoldalú audiokommunikációt biztosító eszközök (képes beszélni, illetve megérteni a beszédet), sokféle érzékelő, illetve érintőképernyős interfész.

Érdekesség, hogy hagyományos robotkarjai nincsenek, így tárgyakat nem tud megragadni, mozgatni, ugyanis nem ilyen típusú segítségre tervezték. A robot feladata, hogy figyelje és kövesse az ember tevékenységét: ellenőrzi a gyógyszerszedést, a mozgásformákat (ha a „gazda” egy elesés után nem áll fel, reagál), kinézhet, hogy ki áll a bejárat előtt, képes játékokat játszani stb. A gép viselkedése nagy mértékben testreszabható, így mind a feladatait, mind pedig kommunikációját illetően hozzáigazítható az egyedi igényekhez.

Az eddig tesztek alapján az alanyok kifejezetten jó véleménnyel vannak a gépről, mely jelenleg még csak prototípusként létezik, és viszonylag drága: 10 ezer euróba kerül. A fejlesztők úgy remélik, hogy néhány év múlva, a sorozatban gyártott darabok már legfeljebb feleennyibe fognak kerülni.

Azóta történt

Előzmények