Egy szellemes fejlesztés a drága felderítő robotok kiváltására

A Szilícium-völgyben tartott 2013 DEMO technológiai konferencián mutatta be tegnap egy bostoni induló vállalkozás, a Bounce Imaging legújabb, tavaly bejelentett fejlesztését, egy olcsó, labda alakú és méretű multifunkcionális eszközt, mely többféle szenzorral is rendelkezik, és arra szánják, hogy a rendőrök, a katasztrófavédelmi egységek, a katonák, a kommandósok stb. akcióik közben egyszerűen jussanak információkhoz olyan helyekről, melyekre veszélyes tájékozódás nélkül megkísérelni a bejutást.

demo

A bemutatón a még korai fejlesztési fázisban lévő eszköz alapfunkcióinak működését demonstrálták. A fejlesztők szerint az adott helyre egyszerűen bedobott vagy begurított kis gömböcske közel annyi információt képes közvetíteni, mint a hasonló feladatokra jelenleg használt robotok és távvezérelt egységek, drónok, ám összehasonlíthatatlanul olcsóbb, emellett nincs szükség arra, hogy kezelőiket költséges tanfolyamokon képezzék ki a használatára. Az eszköz tesztjei már folynak, és a vállalkozás hamarosan kampányt indít a közösségi vállalkozásindításokat támogató Kickstarter oldalán is, hogy némiképp felmérjék a fogyasztói igényeket és további tőkét gyűjtsenek. Novemberben várhatóan kipróbálják massachusettsi rendőri egységeknél, és az eredményekre támaszkodva jövő nyárra tervezik a béta-verzió kiadását. Jelenleg úgy számolnak, hogy körülbelül ezer dollárba kerül majd a boltokban, szemben a robotok, illetve egyéb kifinomult hasonló eszközök 10-300 ezer dolláros árával.

A „labdában” a hat nagy látószögű kamera mellet jó pár egyéb szenzor is található: folyamatosan méri a hőmérsékletet, a levegő oxigén és szén-monoxidtartalmát stb.

A Bounce Imaginget a Harvard egyik fejlesztői laboratóriumának munkatársai, illetve szövetségi alkalmazottak alapították, a projekthez tavaly egy fejlesztési versenyen nyert díjjal már kaptak 50 ezer dollárt, de a továbblépéshez újabb összegekre lesz szükség.

Azóta történt

Előzmények