Robotkutya mentheti a katonákat és a sérülteket

Már az IT café oldalain is többször beszámoltunk arról a kiemelkedő fejlesztésről, melyet a Boston Dynamics cég hajt végre, és melynek célja egy olyan robot kifejlesztése, amely – főként a hadszíntéren, a katonáktól – képes rengeteg veszélyes és/vagy nehéz feladatot átvállalni.

Hirdetés

A fejlesztés már hosszú évek óta zajlik, folyamatosan tökéletesítik az időközben már éles helyzetekben is kipróbált „Nagy Kutyát”, amely gép eddig főképp elképesztő mozgáskoordinációja miatt került be a hírekbe.

A Boston Dynamics most közzétett egy új videót, mely egy új képességet mutat be. A robotnak természetesen nincsen feje, hiszen racionális szempontok alapján tervezték, viszont a fej helyére most elhelyeztek egy fogókart, amivel meg tud ragadni tárgyakat – mindeddig a robusztus gép teherbírásával, gyorsaságával és magabiztos közlekedésével tűnt fel, ám most már a karral interakcióba is tud lépni a környezetével. A karral meg tud ragadni tárgyakat és – ami a fontosabb – el tudja dobni a felvett tárgyat, és ez komoly teljesítmény a fejlesztőktől, hiszen – emberi mintákat követve – a robot teljes szerkezete részt vesz abban, hogy ezt a feladatot végre tudja hajtani. A több mint egymázsás gép szenzorai segítségével foglal el stabil pozíciót, illetve fogja meg a céltárgyat, majd egy algoritmus vezérli azt, hogy „teljes testével” elég nagy erővel és lendülettel dobja el útjából, aminek nem kell ott lennie.

A BigDog egyébként óránként 5-6 kilométeres sebességgel képes haladni, megbirkózik a 35 fokos emelkedővel vagy lejtővel, egyenetlen – köves, sáros, vizes, havas – talajon is biztonsággal mozog, ugyanakkor mindezt kb. 170 kilós teherrel is végrehajtja. Az energiaforrása most azt teszi lehetővé, hogy körülbelül 20 kilométert tegyen meg feltöltés nélkül.

A karokkal végrehajtott fogás és a dobás bevezetése új lehetőségeket nyit meg, hiszen így nem csak teherhordásra lehet majd használni, hanem további finomítások után a fronton eszközöket és katonákat is képes lehet megtalálni, kiásni a törmelékből, majd felvenni és a megadott célpontra szállítani.

Azóta történt

Előzmények