Számítógépes felhővel segítik a robotok tanulását

Egy hosszú távú koncepció 2009-ben elkezdődött kidolgozása után 2011-ben indult meg egy uniós támogatású projekt, a European Robo Earth, mely azt tűzte ki célul, hogy nyílt forrású alapon segítse és támogassa a robotok fejlesztését. E folyamat fontos eredményét jelentették be a résztvevők a múlt hónap végén, amikor közölték, hogy egy olyan felhőalapú adatbázist hoztak létre, mely a robotok tanulásában nyújthat igen nagy segítséget.

Hirdetés

Az adatbázist saját nevet is kapott: Rapyuta lett annak az „online agynak” a neve, mely céljai szerint azt szolgálja majd, hogy az egyes fejlesztőknek ne kelljen minden egyes esetben maguknak végigjárniuk fejlesztési fázisokat, hanem a megszerzett tapasztalatokat és információkat képesek legyenek egymással közvetlenül megosztani. Egy ilyen kezdeményezés azért lehet igen hasznos minden résztvevő számára, mivel saját munkájukat olcsóbbá és hatékonyabbá teheti. (A név – nem meglepő módon – egy filmhez kötődik: a japán Hajao Mijazaki magyarul Laputa – Az égi palota címen megismert animációs alkotására utal, ahol „élő” robotok is szereplők.)

A Rapyuta legfontosabb előnye, hogy a gépeknek az emberi világgal végrehajtott interakcióik során nem maguknak kell kidolgozni a helyes válaszokat, hiszen ha ezt már máshol sikerrel tesztelték, ehhez az információhoz hozzájuthatnak. A felhő emellett természetesen más előnyöket is kínál – elegendő megemlíteni a számítási kapacitások megtöbbszörözését, vagyis egy adott gép egy adott feladat megoldásához sokkal kevesebb időt és energiát használ fel, mint ha csak a saját hardverre hagyatkozna.

A projekt vezetője, a zürichi intézetben dolgozó Mohanarajah Gajamohan elmondta a BBC-nek, hogy a felhős együttműködés különösen hasznos lehet a jelenleg feljövőben lévő új eszközök, a távvezérelt és az önirányító járművek esetében, hiszen így a közös adatbázisból gyorsan megszerzett információk segítségével jelentősen hatékonyabban működhetnek.

Az adatbázist öt, a projektben résztvevő európai tudományos műhely hozta létre.

Azóta történt

Előzmények