Hirdetés

A videojátékok serkentik az idősek agyműködését

A San Franciscó-i Egyetem kutatói szerint még ma is tartja magát az a tévhit, hogy az agy idős korban már szinte alkalmatlan a tanulásra, vagy már meglévő agyi folyamatok fejlesztésére, a reakcióidő, a gondolkodás sebességének javítására. Az egyetem munkatársai olyan kísérletet végeztek, melynek során 60 és 85 év közötti embereknek egy háromdimenziós autós játékkal kellett játszaniuk, miközben a képernyőn megjelenő utasításoknak megfelelően meg kellett nyomniuk egy gombot. Ha eltalálták, pontot kaptak, az elhibázott gombnyomásért pedig pontlevonás járt. A kísérlet célja az volt, hogy olyan, a több feladat párhuzamos végrehajtásakor fellépő interferenciát váltsanak ki az agyban, ami korábbi tanulmányok szerint az idő múlásával egy gyakrabban lép fel.

Hirdetés

A kísérletben részt vevők egy hónap alatt 12 órát töltöttek a szimulátor előtt, és a mérések azt mutatták, hogy teljesítményük a játékkal eltöltött órák során folyamatosan javult, néhány esetben egy, a húszas éveiben járó fiatal gyakorlás nélküli, kezdő szintjére. Sőt, a pozitív változás nem csak a gyakorlással töltött idő alatt volt érzékelhető, hanem hosszabb távon is megmaradt, és sok résztvevő hat hónap elteltével is képes volt a kísérlet végén mért teljesítményt hozni. Ez a kutatók szerint egyértelműen azt bizonyítja, hogy idős korban is lehet fejleszteni a folyamatos koncentráció képességét, valamint a memóriát.

A kutatást vezető tudós szerint a legfontosabb megállapítás az, hogy az agy idős korban is formálható, képes alkalmazkodni az újdonságokhoz, és ezt a képességet megfelelő módszerekkel kis is lehetne aknázni. Az idősebb korosztály számára kiemelt probléma a gyenge memória, a feledékenység és a fiatalkorinál sokkal lassabb tanulás, és ezeken sokat lehetne segíteni, ha több időt fordítanánk az időskori agy képességeinek feltérképezésére és megértésére.

A videojátékok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szakemberek otthon és biztonságosan elvégezhető, ugyanakkor komplex, folyamatosan változó tartalmú és az érdeklődést fenntartó feladatokat hozzanak létre az idősebb generáció számára, melyek elvégzése nagymértékben segíthet az agyi képességek megőrzésében.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények