Eltűnt a Start gomb a Windows 8-ból

A Windows 8 legutóbbi tesztváltozatának asztaláról hiányzik a rendszer felületének lassan évtizedek óta részét képező Start gomb, derül ki az internetre a hétvégén kiszivárgott képernyőképekből. Ez az OS-verzió már a consumer preview nevet viseli, azaz a rendszer február végén kiadni tervezett nyilvános bétájának egyik előzetese lehet.

Hirdetés

Ebben a hagyományos desktop bal alsó sarkában már nincs sem Start felirat, sem Windows-logót tartalmazó kör. A neten olvasható beszámolók szerint ugyanakkor a Start menü vagy egy ahhoz hasonló ablak az új felületen is előhívható, ha a felhasználó az egérmutatót az asztal bal sarka fölé húzza.

(Forrás: PC Beta)
(Forrás: PC Beta)

Az, hogy a Microsoft dolgozik a Start menü újragondolásán, nem újdonság, a cég tavaly októberben egy hosszú blogposztot szentelt annak, hogy miért érett meg a reformra ez a funkció. Tény: valódi őskövületről van szó. A Start menü fejlesztését húsz évvel ezelőtt, 1992-ben kezdte el a vállalat, és elsőként a végül 1995-ben kiadott Windows 95-be építették be. Az elv az volt, hogy a felhasználók számára egy olyan kiindulási pontot adjanak, ahonnan el lehet kezdeni a rendszer használatát.

A Start menüt jellemzően alkalmazások indítására használjuk, de ennek megvalósítására az új Windowsokban egyre több más lehetőség adódik (például a gyorsindító vagy a tálcára letűzött ikonok). A Microsoft tapasztalatai és felmérései szerint a tálca és az asztal egésze egyre inkább átvette a Start funkcióját, hiszen ezekről egyetlen kattintással elérhetőek voltak a programok, beállítások, nem kellett végigtúrni egy ma már nehézkesnek tűnő menürendszert. E tapasztalatok alapján készült a Windows 8 már ismert Metro-stílusú indítóképernyője (Start screen).

Úgy tűnik, a szoftvervállalat most a rendszer új tesztváltozatában e tapasztalatokat kamatoztatta az indítóképernyőről elérhető klasszikus desktopon is, melyen a hagyományos, nem Metro-alapú alkalmazások futtathatók.

Azóta történt

Előzmények