Nem várható a Microsoft-licencek egyszerűsítése

A Microsoft vezetői elismerik, hogy a licencelési megoldásaik időnként gondokat okoznak, ám az nem várható, hogy a közeljövőben egyszerűsítenék a rendszert – jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója tegnap egy londoni sajtótájékoztatón.

E kijelentés akkor hangzott el, amikor egy résztvevő megkérdezte (s ezzel tapsvihart váltott ki a teremben), hogy nem tartja-e a cég túlságosan bonyolultnak a saját licencelési rendszerét. Ballmer nem tagadta a kérdés érvényességét, s elmondta, hogy ismerik a problémát, de ő személy szerint nem nagyon lát arra lehetőséget, hogy egy átláthatóbb, egyszerűbb megoldást találjanak: „Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan apró betűs részek licenceinkben, melyek szükségtelenek. Nem vagyunk szentek” – nyilatkozta karakánul szokott stílusában a Microsoft vezetője.

Ugyanakkor igyekezett megvédeni e megkötések, illetve alternatívák nagyobbik részét, mivel a sok finomítás, a számtalan apró betűs feltétel a legtöbbször azt szolgálja, hogy a vállalkozások találjanak olyan lehetőségeket a Microsoft-termékek használatakor, amellyel takarékoskodni tudnak. Ha e lehetőségek, feltételek számát csökkentik, érvelt Ballmer, akkor minden egyes mondat törlésekor akadnak olyan cégek, akik elesnek egy számukra kedvező megoldástól.

Az elnök-vezérigazgató szerint nagyon nehéz feladatot kellene megoldaniuk: az ügyfelek áremelkedés nélküli egyszerűsítést kívánnak, a Microsoft részvényesei pedig árcsökkentést nem okozó egyszerűsítést. Amikor legutóbb megpróbálták mérsékelni a lehetőségek számát az átláthatóság kedvéért, jelentős számban veszítettek ügyfeleket, ezért is adták fel ezt az utat: „A vásárlók érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem pedig egy ideális egyszerű rendszert” – sommázta véleményét Steve Ballmer.

Azóta történt

Előzmények